Mantelzorgwoning

Algemeen

Als u als mantelzorger dichter bij de persoon wilt wonen voor wie u zorgt (de zorgvrager), dan kunt u een mantelzorgwoning bij of aan uw eigen huis laten plaatsen. Of tijdelijk een bestaand bijgebouw bewonen. Daar hebt u niet altijd een vergunning voor nodig.

Wat u moet weten

  • Een mantelzorgwoning is een tijdelijke, zelfstandige woning op het terrein van uw huis. In deze woning woont de persoon die u verzorgt. U kunt ook zelf in een mantelzorgwoning wonen. In dat geval woont de zorgvrager in het bijbehorende huis. 
  • U kunt een kant-en-klare mantelzorgwoning in uw tuin laten plaatsen of een aanbouw aan uw huis laten bouwen. Dit kan alleen onder bepaalde voorwaarden. Ook kunt u een bestaand bouwwerk bij uw huis, bijvoorbeeld een garage, gebruiken als mantelzorgwoning. 
  • Bij een mantelzorgsituatie kan een extra huisnummer worden aangevraagd. 
  • Let op: als er constructieve aanpassingen nodig zijn om het bijgebouw te kunnen gebruiken voor mantelzorg, hebt u een omgevingsvergunning nodig. 

Voorwaarden

Een verplichte voorwaarde aan het bewonen van een mantelzorgwoning, is dat er sprake moet zijn van mantelzorg. Er is sprake van mantelzorg als er langdurig intensieve zorg of ondersteuning wordt geboden door bijvoorbeeld familieleden of vrienden. Deze zorg overstijgt de gebruikelijke hulp. Eindigt de mantelzorg, dan mag het gebouw niet langer gebruikt worden als woning. Als de gemeente twijfelt of er sprake is van mantelzorg, dan kan zij vragen om een verklaring van een huisarts, wijkverpleegkundige of andere sociaal-medisch adviseur. 

Vergunningvrij

Het is mogelijk een mantelzorgwoning op eigen terrein te plaatsen zonder dat u hiervoor een vergunning hoeft aan te vragen. Maar niet alles kan en mag zomaar. Wat er op welk perceel mogelijk is verschilt en is maatwerk.

De volgende punten zijn belangrijk:

  • U moet voldoen aan de algemene voorwaarden voor ‘bijbehorende bouwwerken’. Dit zijn regels voor onder andere de grootte en de plaats van het bouwwerk (de mantelzorgwoning) op uw perceel.
  • U moet voldoen aan het Bouwbesluit. Hierin staan eisen over bijvoorbeeld veiligheid, gezondheid, milieu en isolatie. Een aannemer weet hier alles van, maar u kunt de eisen ook zelf nalezen in het Bouwbesluit 2012.
  • Controleer of uw bouwplannen vergunningvrij zijn met de vergunningcheck van het Omgevingsloket

Moet u toch een vergunning aanvragen? Dan kan dat via het Omgevingsloket. Neem bij vragen contact op met het omgevingsloket van de gemeente Epe via fo@epe.nl.

Kosten mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning is een tijdelijke woning. De kosten voor de aanschaf of de verbouwing betaalt u zelf. Deze zijn niet aftrekbaar. 

Financiële gevolgen

Als de zorgvrager op hetzelfde adres wordt ingeschreven, kan dit financiële gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor uitkeringen en toeslagen. De reden hiervoor is dat samenwonenden de kosten van wonen en levensonderhoud met elkaar delen. Ze vormen een gezamenlijke huishouding.  
Het kan ook gevolgen hebben voor indicaties voor (recht op) zorg en ondersteuning die de gemeente verstrekt vanuit de Wmo. Houd hier rekening mee en neem voor vragen hierover gerust contact met ons op via telefoonnummer 14 0578