Huishoudelijke ondersteuning

U bent in principe zelf verantwoordelijk voor het schoonhouden van uw woning en ander huishoudelijk werk, samen met uw gezin/huisgenoten. Soms lukt het niet om dit zelf te doen. Door ziekte of een beperking bijvoorbeeld. Hulp in de huishouding kan dan een oplossing zijn.

Wat u moet weten

  • Hebt u moeite met het schoonhouden van uw woning of ander huishoudelijk werk, kijk dan eerst of iemand in uw eigen omgeving u kan helpen. Familie, vrienden, buren of bekenden bijvoorbeeld. Soms zijn er in de buurt ook vrijwilligers die u kunnen helpen met schoonmaken, de was, boodschappen doen of met kleine klusjes. Het platform voor vrijwilligerswerk in gemeente Epe is EpeDoet!. Vraag en aanbod rondom al het vrijwilligerswerk in de gemeente Epe komen hier samen.
  • Kunt u het huis niet zelf schoonhouden en is er niemand in uw omgeving die dit voor u kan doen, dan kunt u hier misschien zelf iemand voor inhuren. Is dit geen mogelijkheid voor u, dan kunt u contact opnemen met het Wmo-loket van de gemeente.

Wassen en strijken

  • Is het strijken fysiek te zwaar voor u of hebt u hebt u om een andere reden moeite met strijken, dan kunt u gebruik maken van de Was- en strijkservice
  • Met een indicatie vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), betaalt u minder geld per kilo was. Met een extra bedrag voor het strijken/mangelen. Er geldt een maximaal bedrag per maand per huishouden. 
  • Ook als u geen indicatie vanuit de Wmo hebt, kunt u gebruik maken van de Was- en strijkservice. U betaalt dan wel meer.

Eigen bijdrage

Voor zorg en ondersteuning betaalt u meestal een eigen bijdrage via het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Dit bedrag is in het jaar 2024 maximaal € 20,60 per maand.

Contact met Wmo-consulent en afspraak maken

Voor vragen of het maken van een afspraak kunt u telefonisch contact opnemen met de Wmo-consulenten van het Wmo-loket. Zij zijn op werkdagen bereikbaar van 08.00 tot 12.30 uur via 14 0578 (toets 1).

Melding ondersteuningsvraag doen

We vinden het fijn als u eerst belt, maar u kunt uw vraag voor ondersteuning ook online doen.

Ondersteuningsvraag melden