Exploitatievergunning horecabedrijf
U hebt een exploitatievergunning horecabedrijf nodig als gasten bij u kunnen eten of drinken of dit kunnen afhalen, bijvoorbeeld in een café, ijssalon of sportkantine. De regels hiervoor zijn vastgelegd in de Algemene plaatselijke verordening (APV). Binnen 8 weken hoort u van de gemeente of u de vergunning krijgt. De gemeente kan dit met maximaal 8 weken verlengen.
Voorwaarden
U vraagt om de volgende redenen een exploitatievergunning horecabedrijf aan:
- U wilt een horecazaak starten of overnemen.
- De ondernemingsvorm wijzigt.
- De beheer- of bedrijfsvoering wijzigt.
U krijgt een exploitatievergunning horeca als u onder andere voldoet aan de volgende voorwaarden:
- De houder en leidinggevende(n) zijn minimaal 18 jaar oud.
- De houder en leidinggevende(n) hebben geen strafblad.
- De houder en leidinggevende(n) staan niet onder curatele.
- De houder en leidinggevende(n) zijn in het bezit van een Verklaring Sociale Hygiëne.
- U vult de Bibob-vragenlijst in als persoon.
De vergunning wordt geweigerd als de vestiging of exploitatie van de openbare inrichting in strijd is met het bestemmingsplan.
Toevoegen
- geldig legitimatiebewijs
- plattegrond van de inrichting met oppervlaktematen inclusief het terras. Dit mag geen eigen schets of tekening zijn. Geef ook duidelijk aan of het gemeentegrond of eigen terrein is.
- Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Deze mag niet ouder zijn dan 3 maanden.
- Verklaring Sociale Hygiëne
- uittreksel Handelsregister Kamer van Koophandel
- huurovereenkomst van het pand of een intentieverklaring van de verhuurder
- overnameovereenkomst
Kosten
De exploitatievergunning kost in 2024 € 410,-.
Alcoholvergunning
Het is alleen toegestaan uw horecabedrijf te openen voor gasten, als de op de alcoholvergunning vermelde leidinggevende(n) aanwezig is. Daarom is het belangrijk dat u alle leidinggevenden doorgeeft bij het aanvragen van een alcoholvergunning.
De gemeente controleert van tijd tot tijd of u een exploitatievergunning hebt. Deze vergunning moet dan ook altijd in uw zaak aanwezig zijn.