Exploitatievergunning horecabedrijf
U hebt een exploitatievergunning horecabedrijf nodig als gasten bij u kunnen eten of drinken of dit kunnen afhalen. Bijvoorbeeld in een café, ijssalon of sportkantine. De regels hiervoor zijn vastgelegd in de Algemene plaatselijke verordening (APV).
Voorwaarden
U vraagt om de volgende redenen een exploitatievergunning horecabedrijf aan:
- U wilt een horecazaak starten of overnemen.
- De ondernemingsvorm wijzigt.
- De beheer- of bedrijfsvoering wijzigt.
U kunt een exploitatievergunning horecabedrijf krijgen als u onder andere voldoet aan de volgende voorwaarden. Deze voorwaarden gelden voor de houder en alle leidinggevenden.
- U bent minimaal 18 jaar oud.
- U staat niet onder curatele.
- U staat ingeschreven in het Register Sociale Hygiëne.
- U vult het Bibob-vragenformulier in als persoon.
- U wordt getoetst op slecht levensgedrag.
Weigeren exploitatievergunning horecabedrijf
Als de locatie of de activiteiten van de inrichting niet binnen het bestemmingsplan passen, kan de vergunning worden geweigerd.
Toevoegen
- Geldig legitimatiebewijs.
- Uittreksel van het handelsregister van de Kamer van Koophandel.
- Huurovereenkomst van het pand of een intentieverklaring van de verhuurder.
- Ondernemingsplan.
- Plattegrond van de horeca-inrichting met oppervlaktematen, inclusief het terras. Dit mag geen eigen schets of tekening zijn. Geef ook duidelijk aan of het om gemeentegrond of eigen terrein gaat.
- Registratie in het Register Sociale Hygiëne.
- Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Deze mag niet ouder zijn dan 3 maanden.
- In geval van een overname: een overnameovereenkomst.
Bibob-vragenformulier
Als u een exploitatievergunning horecabedrijf aanvraagt, moet u ook het Bibob-vragenformulier invullen. Zonder deze informatie kunnen wij uw aanvraag niet behandelen. Het geven van onjuiste of incomplete informatie kan ervoor zorgen dat de vergunning wordt geweigerd. Vraag eerst de exploitatievergunning aan en vul daarna het Bibob-formulier in.
Hoelang het duurt
Binnen 8 weken hoort u van de gemeente of u de vergunning krijgt. De gemeente kan dit met maximaal 8 weken verlengen.
Kosten
Een exploitatievergunning kost € 410,-.
De gemeente controleert van tijd tot tijd of u een exploitatievergunning horecabedrijf hebt. Deze vergunning moet dan ook altijd in uw zaak aanwezig zijn.
Alcoholvergunning
U hebt een alcoholvergunning nodig als u een alcoholhoudende drank verkoopt. Alleen als de op de alcoholvergunning vermelde leidinggevende aanwezig is, mag u uw horecabedrijf openen voor gasten. Daarom is het belangrijk dat u alle leidinggevenden doorgeeft bij het aanvragen van een alcoholvergunning.