Zwerfafval
We willen de gemeente Epe en dus uw leefomgeving graag vrij houden van zwerfafval. Het is fijn als u ons helpt bij het schoon maken en houden. Dat kan op veel manieren. U kunt ook een melding doen.
Wist u dat….
- een bananenschil 2 jaar op straat blijft liggen?
- een uitgespuugd kauwgompje 20 jaar in de natuur achterblijft?
- een blikje zelfs pas na 50 jaar wordt afgebroken en
- een plastic flesje en een sigarettenpeuk nooit wordt afgebroken?
Spullen om op te ruimen aanvragen
Wilt u aan de slag om zwerfafval als hierboven genoemd op te ruimen, dan is alles in overleg mogelijk: u kunt één keer tijdens een opruimactie helpen of blijvend tijdens een wekelijkse wandeling. Via het Vlinderhuis in Epe kunt u alle spullen krijgen die u nodig hebt. Afvalgrijpers, vuilniszakken en/of afvalzakhouders bijvoorbeeld.
Aansluiten bij een opruimactie
- U kunt natuurlijk zelf zwerfafval opruimen, maar samen met anderen is dat misschien wel gezelliger. De laatste jaren zijn er verschillende (landelijke) opruimacties ontstaan. Kijk op de website van het Vlinderhuis om u aan te melden en aan te sluiten bij zwerfafval opruimacties in de gemeente Epe.
- Ook scholen en verenigingen kunnen zich bij het Vlinderhuis melden voor een opruimactie of educatiemoment, want: samen staan we sterker!
We zoeken 20 - 30 scholen en verenigingen die maximaal 4 keer per (school)jaar zwerfafval willen opruimen. Per actie gaan minimaal 10 vrijwilligers of 10 kinderen met 2 begeleiders een uur op pad. Per opruimactie ontvangen ze hiervoor een vergoeding van € 100. Materialen die nodig zijn, krijgen ze in bruikleen (inclusief veiligheidshesjes).
Meld uw school of vereniging aan via gemeente@epe.nl of bel ons op 14 0578. Let op: vol = vol! - Opruimacties in de gemeente communiceren we op deze pagina.
Zwerfafval bij ons melden
U helpt ons ook door zwerfafval bij ons te melden als u dit ergens ziet liggen. Dit kunt u anoniem doen of met uw DigiD.
Weesfietsen en fietswrakken
Ziet u ergens een (kapotte) fiets die al langere tijd niet meer gebruikt wordt, geef dit dan ook aan ons door. Wij geven deze weesfietsen en fietswrakken dan een label. Blijft deze daarna nog staan, dan verwijderen we de fiets. Lees meer over weesfietsen en fietswrakken.