Weesfietsen en fietswrakken

Algemeen

U ziet ze vast wel eens: (kapotte) fietsen die niet meer gebruikt worden. Deze fietsen staan in de weg in de openbare ruimte of houden een fietsenrek bezet. U kunt daardoor uw fiets niet meer kwijt. Het wordt een rommeltje en in sommige gevallen zelfs onveilig.

Zet ‘m op zijn plek, in fietsenstalling of rek

We geven daarom de fietsen in de openbare ruimte die lang onbeheerd zijn achtergelaten (weesfietsen) en/of kapot zijn (fietswrak) van een label. Hangt het label er na een tijdje nog, dan verwijderen we de fiets. Zo is er weer voldoende plek om de fiets neer te zetten waar het hoort: in fietsenstalling of rek. Met elkaar houden we de gemeente netjes, leefbaar, toegankelijk en veilig.

Er hangt een blauw label aan mijn fiets

Hangt er een blauw label aan uw fiets, dan hebben onze boa's uw fiets als weesfiets beoordeeld. Een weesfiets is een fiets die in de openbare ruimte staat, maar al langere tijd niet meer gebruikt wordt. De boa's melden de fiets bij de gemeente en bij het Digitaal Opkopers Loket (DOL). Ze controleren ook of de fiets gestolen is. Hiermee willen we heling tegengaan.

Gaat het om uw fiets, haal dit blauwe label er dan af en parkeer uw fiets voortaan op de daarvoor bestemde plekken (stalling of rek).

De bewaartermijn en daarna

Hangt het blauwe label na 30 dagen nog aan de fiets, dan halen we de fiets op en bewaren we deze in de kelder van het gemeentehuis. Fietsen met een waarde van minder dan € 450 bewaren we 13 weken. In deze 13 weken kan de eigenaar zich melden bij de gemeente. Dit kan door een fietssleutel, framenummer of een goede omschrijving van de fiets. Heeft de fiets een waarde van meer dan € 450, dan wordt de fiets 52 weken bewaard. 

Binnen de bewaartermijn kan de eigenaar van de fiets worden opgehaald door de eigenaar. Dit kan tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. De eigenaar kan zich met een fietssleutel, framenummer of een goede omschrijving van de fiets melden. Als de bewaartermijn voorbij is, brengen we de weesfiets naar Kringloopwinkel Stilema in Vaassen. Daar bieden ze de fiets voor verkoop aan.

Er hangt een geel label aan mijn fiets

Hangt er een geel label aan uw fiets, dan hebben onze boa's uw fiets als fietswrak beoordeeld. Een fietswrak is een kapotte fiets die in de openbare ruimte staat en niet meer gebruikt kan worden. De boa's doen hier geen melding van. U kunt het gele label verwijderen en de fiets meenemen. U kunt ervoor kiezen om de fiets op (te laten) knappen of deze af te voeren.

De bewaartermijn en daarna

Hangt het gele label er na 14 dagen nog aan, dan wordt de fiets verwijderd en afgevoerd naar Circulus. Zij recyclen de materialen van de fiets.

Zelf een melding doen van een weesfiets of fietswrak

Ziet u zelf een weesfiets of een fietswrak staan in de gemeente Epe, dan kunt u hiervan altijd een melding doen. Geeft u dit liever telefonisch door, neem dan contact op met het Klant Contact Centrum via telefoonnummer 14 0578.

Over heling

U bent strafbaar als u gestolen spullen koopt terwijl u had kunnen bedenken dat ze gestolen zijn. Dit noemen we heling. Lees meer op stopheling.nl.