Uitleg over het omgevingsplan

Algemeen

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingegaan. De Omgevingswet gaat over de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen: de fysieke leefomgeving. Deze nieuwe wet vervangt oude wetten en gaat bijvoorbeeld over bouwen en verbouwen, milieu, natuur, water en erfgoed. Een belangrijk onderdeel hiervan is het omgevingsplan.

Omgevingsplan

In het omgevingsplan staan regels over de fysieke leefomgeving. De gemeente kan voor ieder gebied bepalen welke activiteiten wel of niet toegestaan zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om bouwen, wonen en recreëren. Ook geeft de gemeente aan welke regels voor de activiteiten gelden. Iedere gemeente heeft 1 omgevingsplan onder de Omgevingswet.

Van meerdere bestemmingsplannen naar 1 omgevingsplan

Gemeente Epe had meerdere bestemmingsplannen verspreid over haar hele grondgebied. Als een lappendeken. Vanaf 1 januari 2024 zijn deze plannen, samen met een aantal andere regels, onderdeel van het tijdelijke omgevingsplan. Deze plannen worden de komende jaren stap voor stap aangepast tot een volledig omgevingsplan. Zo zorgen we ervoor dat alle ruimtelijke regels voldoen aan de eisen van de Omgevingswet. U kunt de oude bestemmingsplannen en het omgevingsplan bekijken

Let op: hoewel de Omgevingswet al is ingegaan, worden er in 2024 nog wel een aantal bestemmingsplannen vastgesteld. Deze plannen zijn vóór 1 januari 2024 ter inzage gelegd en worden volgens de oude regels afgerond.

Nieuwe regels, beleid en ontwikkelingen

De gemeente kan het omgevingsplan ook aanpassen om nieuwe regels of beleid toe te voegen. Ook kan het plan worden gewijzigd om nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk te maken, zoals woningbouw.

Omgevingsplan en afwegingsruimte

Omgevingsplan wijzigen: hoe het werkt

Voordat een omgevingsplan wordt gewijzigd, moeten er verschillende stappen worden doorlopen. Er wordt onderzoek gedaan om er zeker van te zijn dat de aanpassing een goede en evenwichtige situatie oplevert. Dit noemen we een evenwichtige toedeling van functies en locaties. Daarna worden er 3 stappen doorlopen:

1. Vóór het ontwerp-omgevingsplan

 De gemeente maakt bekend dat ze het omgevingsplan gaat wijzigen.

2. Ontwerp-omgevingsplan

De gemeente laat weten dat het ontwerp-omgevingsplan er is en legt het ter inzage. Iedereen kan een mening geven door een zienswijze in te dienen.

3. Vaststellen omgevingsplan

De gemeente stelt het omgevingsplan vast.

Meer informatie

Bekijk de website van het Informatiepunt Leefomgeving. Of neem contact op met de gemeente via e-mail fo@epe.nl of telefoonnummer 14 0578.