Opvang en huisvesting Oekraïense vluchtelingen

Algemeen

Door de onrustige situatie in de wereld hebben we in Nederland te maken met een toenemende stroom vluchtelingen. Gemeenten zijn verplicht om vluchtelingen op te vangen. Ook in Epe moeten en willen we deze mensen een veilig dak boven hun hoofd bieden. We zijn al enige tijd op zoek naar passende locaties. Voor de opvang en huisvesting van Oekraïense vluchtelingen is er al een aantal locaties in gebruik. Maar we moeten uitbreiden naar meer beschikbare plekken.

Dit is het verhaal van Iryna. Zij vluchtte uit Oekraïne

Iryna is gevlucht uit Oekraïne

Locatie Ankerweg 1 ('t Hertenhof) in Vaassen

Op de locatie Ankerweg 1 (voormalige camping 't Hertenhof) wil de gemeente 35 chalets plaatsen om daarin ongeveer 125 Oekraïners op te vangen. Het gaat om tijdelijke bewoning. De gemeente was van plan om de opvang per mei 2024 te starten. Eind maart is de aanleg en plaatsing van de 35 chalets (tijdelijk) gestopt. Dit komt doordat de voorzieningenrechter op 26 maart 2024 het verzoek voor een voorlopige voorziening heeft toegewezen en de vergunning voor het plaatsen van de chalets voor tijdelijke huisvesting heeft geschorst.

Proces en planning Ankerweg 1

De gemeente handelt naar de uitspraak van de rechter en heeft de eigenaar van Ankerweg 1 verzocht om de vergunde werkzaamheden te stoppen, tot 6 weken nadat er een beslissing op het bezwaar is genomen. Hoewel de gemeente de belangen van alle inwoners vertegenwoordigt, kijken we met teleurstelling naar de vertraging die hierdoor ontstaat.

Locatie Dennenheuvel in Epe

Er worden maximaal 80 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Hotel Dennenheuvel aan de Heerderweg in Epe. De opvang is maart 2024 gestart. De plekken worden voor een groot deel gevuld door Oekraïners die nu ergens anders in de gemeente verblijven. Daarnaast kan de gemeente met de extra plekken tegemoet komen aan een dringende oproep van de Veiligheidsregio om op zeer korte termijn extra plekken beschikbaar te stellen voor Oekraïense vluchtelingen.

Het hotel biedt ruimte aan maximaal 90 mensen. De maximaal 10 plekken die overblijven, wil de gemeente gebruiken voor tijdelijke opvang van statushouders. Totdat voor hen een reguliere woning beschikbaar komt. Zij hebben een verblijfsvergunning gekregen en gaan in Epe een nieuw bestaan opbouwen.

Lees alle vragen en antwoorden over de opvang op locatie Dennenheuvel

Locatie Licht in Duuster in Epe

In Licht in Duuster aan de Duisterestraat in Epe wonen 60 mensen. Er wonen veel gezinnen en de kinderen kunnen er volop buiten spelen. Deze locatie is tot 31 december 2024 in gebruik.

Op de hoogte blijven

Zodra er meer bekend is over de plannen, passen we de informatie op deze pagina aan.