Omgevingsvergunning

Algemeen

Als u wilt (ver)bouwen, hebt u meestal een vergunning nodig. Soms mag u bouwen zonder een vergunning aan te vragen. Hebt u een vergunning nodig, dan kunt u eerst (kosteloos) een conceptverzoek aanvragen. Veel zaken zijn dan al voorbereid op het moment dat u een officiële aanvraag doet.

Stap 1: Vergunningcheck

Om erachter te komen of u wel of geen vergunning nodig hebt, doet u de vergunningcheck in het Omgevingsloket.

Vergunningcheck doen in het Omgevingsloket

Stap 2: Conceptverzoek aanvragen

Hebt u een vergunning nodig, dan kunt u een conceptverzoek aanvragen. Wij begeleiden u dan in het hele proces: van de voorbereiding tot de officiële aanvraag. Veel zaken zijn dan al voorbereid op het moment dat u een officiële aanvraag doet.

Conceptverzoek aanvragen in het Omgevingsloket

Aanvraag conceptverzoek beoordelen

Uw aanvraag komt bij ons binnen. Er wordt nog geen officiële goedkeuring gegeven om het plan uit te voeren. Wij kijken bijvoorbeeld of de informatie die u hebt aangeleverd compleet is, of u een vergunning nodig hebt en welke vergunning u nodig hebt. U weet dan waar u aan toe bent en wat u moet doen als u de officiële aanvraag gaat indienen. Zo voorkomt u dat uw aanvraag niet compleet is, bijvoorbeeld omdat er tekeningen of bijlagen ontbreken, waardoor we het plan niet kunnen beoordelen en u vertraging oploopt.

Stap 3: Omgevingsvergunning aanvragen

Hebt u het conceptverzoek doorlopen of wilt u direct een aanvraag doen, vraag dan een omgevingsvergunning aan in het Omgevingsloket. Als de aanvraag is goedgekeurd, kunt u beginnen met bouwen.

Omgevingsvergunning aanvragen in het Omgevingsloket

Wat u moet weten

  • De beoordeling van de aanvraag van het conceptverzoek is gratis. Wij onderzoeken eerst of uw plan zonder omgevingsvergunning kan worden uitgevoerd. Als dat niet zo is, wordt er een intensiever traject gevolgd. U weet dan waar u aan toe bent als u de omgevingsvergunning gaat aanvragen.
  • Als de aanvraag van het conceptverzoek positief wordt beoordeeld, kunt u voor dat project een omgevingsvergunning aanvragen. Voor het aanvragen van de vergunning moet u leges (geld) betalen.
  • Voor zowel de aanvraag van het conceptverzoek als voor de aanvraag van de vergunning zelf, hebt u DigiD (particulier) of eHerkenning (onderneming) nodig.
  • Doet u als ondernemer een aanvraag bij ons in het Omgevingsloket, dan hebt u een eHerkenningsmiddel nodig met beveiligingsniveau 2. Let erop dat u in dat geval een machtiging hebt voor het Omgevingsloket én voor gemeente Epe.