Gemeente Epe en BSO MAM's werken samen aan een afvalvrije maand

In mei gingen gemeente Epe en BSO MAM's samen de uitdaging aan: een maand lang zo afvalvrij mogelijk werken en leven. De actie begon met een oproep van BSO MAM's aan de gemeente. Die uitdaging werd met enthousiasme aangenomen. Het resultaat? Een maand vol slimme en duurzame keuzes. Van herbruikbare lunchverpakkingen tot creatieve knutselwerkjes met afval.

In het gemeentehuis deden veel medewerkers mee. Zij namen hun eigen herbruikbare broodtrommel en beker mee, gebruikten minder papier en werkten zoveel mogelijk digitaal. Ook buiten het kantoor werd actie ondernomen: tijdens de lunchpauzes gingen collega's samen afval prikken in het centrum van Epe. Het prikmateriaal werd daarvoor geleend van het Vlinderhuis. Zo werd duurzaamheid zichtbaar en voelbaar in het dagelijks werk.

Als gemeente willen we het goede voorbeeld geven. Samen met BSO MAM's hebben we laten zien dat je met kleine aanpassingen al minder afval kunt maken.

Annemiek van Loon
Wethouder

Zaadjes planten

Zaadjes planten
Zaadjes planten in de nieuwe moestuin van de opvang

Ook bij BSO MAM's zat men niet stil. De kinderen gingen onder andere naar de bibliotheek om boeken te lenen in plaats van te kopen. Ze maakten portemonnees van lege drinkpakken en letten extra goed op het scheiden van afval. GFT, plastic en papier kregen allemaal hun eigen plek. Zo leerden de kinderen spelenderwijs hoe je met kleine stappen verschil kunt maken.

Aan het eind van de maand bracht wethouder Annemiek van Loon een bezoek aan de BSO. Ze sprak met de kinderen over wat zij en de gemeente allemaal hadden gedaan om afval te verminderen. Daarna hielp ze mee met het planten van zaadjes in de nieuwe moestuin van de opvang. Een mooi en symbolisch moment om de afvalvrije maand af te sluiten.

"We hebben jullie gezien! Jullie waren achter bij ons op het parkeerterrein afval aan het prikken," zeiden de kinderen enthousiast tijdens het bezoek van de wethouder.

De afvalvrije maand was een succes. De samenwerking tussen jong en oud, tussen gemeente en opvang, laat zien dat duurzaamheid iets is wat je samendoet. En dat het vaak begint met iets kleins: een herbruikbare beker, een goed idee, of een zaadje in de grond. 

Doe mee met uw groep aan de Junior Energiecoach!

Groepen kinderen uit bijvoorbeeld een klas, BSO of scouting kunnen spelenderwijs leren over energie en duurzaamheid met Junior Energiecoach. De kinderen werken met weekchallenges zoals een lampenjacht en stekkerexpeditie, en gebruiken daarbij werkboekjes en filmpjes. 

De nieuwe ronde start op 27 oktober. Aanmelden als groep kan tot en met 3 oktober via www.juniorenergiecoach.nl. Meedoen is gratis!

Afvalchallenge