Begeleiding op maat voor agrarische piekbelasters

Algemeen

Met de landelijke aanpak piekbelasting wil het Rijk de stikstofneerslag op kwetsbare natuurgebieden terugdringen. Een van de sporen die daarin gevolgd wordt is het terugdringen van de stikstofneerslag door agrarische piekbelasters.

Wat piekbelasters zijn

Agrarische piekbelasters zijn bedrijven die landelijk de meeste stikstofneerslag veroorzaken op overbelaste Natura2000-gebieden. Het Rijk heeft daarom verschillende vrijwillige regelingen bedacht en in de maak om de stikstofuitstoot van agrariërs terug te brengen.

Piekbelaster check

Stikstofoxiden en ammoniak in de lucht komen uiteindelijk weer op de grond neer. We noemen dit stikstofdepositie en drukken dit uit in molen (per hectare per jaar). Agrarische piekbelasters zijn bedrijven die ten minste 2.500 mol stikstofdepositie per jaar veroorzaken en die binnen 25 kilometer van overbelaste stikstofgevoelige natuur liggen. Stikstofoxiden en ammoniak in de lucht komen uiteindelijk weer op de grond neer.

Wilt u weten of uw bedrijf hierbij hoort? Doe dan de gratis anonieme check van Aerius.

Steun en advies op maat ontvangen: landelijk en provinciaal

De stikstofregelingen zijn vooral landelijk en provinciaal van aard. Denkt u er over na om uw bedrijfsvoering aan te passen of wilt u misschien stoppen? Wij kunnen ons voorstellen dat u zich dan afvraagt:

  • waar moet ik beginnen met oriënteren
  • welke regeling past het beste bij mijn bedrijf
  • wat betekent dit voor de toekomst

Begeleiders van de provincie staan klaar om vragen over uw situatie en wensen te beantwoorden. Ze kunnen u ook helpen in het proces. U kunt gratis een zaakbegeleider aanvragen.

Steun en advies op maat in gemeente Epe

Ook in Epe willen wij onze agrarische ondernemers helpen waar mogelijk. Daarom hebben wij een accountmanager voor de agrarische sector aangesteld. Daarnaast is er een adviseur voor ruimtelijke ontwikkelingen in het landelijk gebied. Zij kunnen u helpen bij:

  • het beantwoorden van vragen of aangeven bij wie u met welke vraag terecht kunt (zij hebben een groot netwerk)
  • het op een rij zetten van belangrijke informatie en bronnen om u te helpen bij het beantwoorden van vragen over dit onderwerp
  • het snel antwoord geven op mogelijkheden bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.

De mogelijkheden

Als u overweegt om uw bedrijfsvoering aan te passen of te stoppen met uw bedrijf, dan is de regeling waar u voor in aanmerking komt afhankelijk van uw uitstoot, het type bedrijf en van welke stappen u wilt zetten. De keuze is aan u.

Een aantal regelingen hebben we voor u op een rijtje gezet. Volg de links voor meer informatie over bijvoorbeeld de looptijd van de regelingen.

  • Extensiveren
    • u kunt uitstoot verminderen door minder dieren te gaan houden of meer grond te gaan gebruiken. De provincie treedt op als regisseur voor het regionale gebiedsproces dat hiervoor nodig is.
  • Overschakelen naar duurzame landbouw
  • Overstappen naar een ander type bedrijf
    • denk aan akkerbouw of bosbouw maar ook andere bedrijfstakken zoals recreatie, zorg of het opwekken van energie. Hebt u behoefte aan een verkennend gesprek over uw ideeën voor een ander type bedrijf dan kunt u contact opnemen met de accountmanager agrarisch van de gemeente Epe.
  • Verplaatsen van uw bedrijf
    • door te verhuizen naar een ander gebied, kunt u uitstoot op kwetsbare gebieden verminderen.
  • Innoveren
    • er bestaan verschillende subsidies voor innovatie en verduurzaming. Voor het verduurzamen van stallen door emissiearme systemen bijvoorbeeld.
  • Vrijwillig beëindigen van uw bedrijf
    • Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv)-regeling: deze regeling is voor ondernemers die niet onder de piekbelasters vallen, maar wél willen stoppen. Het geldt voor veehouders die voor stikstofneerslag zorgen op overbelaste Natura-2000 gebieden. De Lbv-regeling is inmiddels gesloten, maar de minister wil deze regeling verlengen tot het einde van 2024.
    • Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties plus (Lbv-plus)-regeling: deze regeling is voor veehouderijbedrijven die wél onder de piekbelasters vallen. De regeling geldt voor melkvee, kippen, kalkoenen, varkens of vleeskalveren. De Lbv-plus regeling is verlengd en loopt nu tot en met 20 december 2024.
    • Maatregel Gebiedsgerichte Beëindiging (MGB)-regeling: agrariërs die niet in aanmerking komen voor de regelingen die hierboven staan, kunnen mogelijk gebruik maken van deze regeling. Het is een vervolg op de Maatregel gerichte aankoop (MGA) die al gesloten is. De MGB-regeling komt binnenkort beschikbaar.
    • De provincie Gelderland heeft zelf ook 3 subsidieregelingen voor het omschakelen van agrarisch naar niet-agrarisch, verplaatsing en voor Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders.

Verlenging van de LBV en LBV+ regeling

Het budget voor deze subsidies is verhoogd met bijna € 1,45 miljard. Ook is de aanvraagperiode van de Lbv-plus verlengd tot en met 20 december 2024.

Lees op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland meer over wat dit betekent voor de regelingen en voor de wachttijd van aanvragen die al lopen.

Contact

Denkt u erover om stappen te gaan zetten met uw bedrijf? Vraag een verkennend gesprek aan met de gemeente of de zaakbegeleiders.

Voor rechtstreeks contact met de gemeente neemt u contact op met agrarisch accountmanager Katharina Grimm (06 500 72 730 of katharina.grimm@epe.nl). Ook als u vragen hebt over bestemmingsplannen of die tot functieverandering kunnen leiden, kunt u het best contact opnemen met de accountmanager.

Bij specifieke vragen over de regelingen kunt u terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Als u wilt, kunt u met een zaakbegeleider de mogelijkheden voor uw veehouderij verkennen. Dat is vrijblijvend en kost u niks.