Handhavingsverzoek

Een handhavingsverzoek is een juridisch proces, waarbij uw gegevens (naam, adres en het verzoek) gedeeld moeten worden met de persoon die zich niet aan de regels houdt (de overtreder). Denkt u dat iemand regels overtreedt, die te maken hebben met bouwen, milieu of ruimtelijke regels en u hebt hier overlast van, dan kunt u een handhavingsverzoek doen.

Als u alleen iets wilt melden of anoniem wilt blijven

Wilt u alleen iets melden of anoniem blijven, dan kunt u in plaats van een handhavingsverzoek, beter (anoniem) een melding overtreding doen. U start dan geen formeel juridisch proces. Dat geldt ook als u wilt dat we de overtreding controleren (door een boa).

Overtredingen van de verkeersregels meldt u bij de politie.

Probeer eerst in gesprek te gaan

Wij raden u aan om, voordat u een handhavingsverzoek doet, eerst met de veroorzaker van de overlast in gesprek te gaan. Soms is dat voldoende om het probleem op te lossen. Lukt het niet of loopt het gesprek op niks uit, dan kan buurtbemiddeling ook nog een oplossing zijn.

Handhavingsverzoek is een juridisch proces

Besluit u toch een handhavingsverzoek te doen, dan start u een juridisch proces. Daarbij is het goed om te weten dat:

  • u alleen een verzoek om handhaving kunt doen als u belanghebbende bent. Bouwen uw naaste buren een schuur zonder vergunning, dan bent u belanghebbende. Gaat het om een overtreding die u niet kunt zien of waar u ver vandaan woont, dan bent u meestal geen belanghebbende. In dat geval behandelen wij uw verzoek niet.
  • u een verzoek om handhaving niet anoniem kunt doen. Wij moeten uw gegevens (naam, adres en het handhavingsverzoek) ook delen met de overtreder.

Wat we met uw handhavingsverzoek doen

  • De gemeente bekijkt uw aanvraag en neemt een officiĆ«le beslissing. Bent u het hier niet mee eens, dan kunt u bezwaar maken en in beroep gaan.
    • Bij overtreding van regels gaat de gemeente eerst in gesprek met de overtreder om het probleem vrijwillig op te lossen. Lukt dat niet, dan kan de gemeente besluiten de overtreder te dwingen het probleem op te lossen. Dat kan alleen niet altijd. Er zijn uitzonderingen.
    • Zijn er geen regels overtreden, dan wijzen wij uw verzoek af.
    • Is de gemeente niet verantwoordelijk voor de handhaving, dan sturen we uw verzoek door naar de juiste organisatie.

U hebt de informatie op deze pagina gelezen en u wilt een handhavingsverzoek doen.

Handhavingsverzoek doen als persoon (met uw DigiD) Handhavingsverzoek doen als organisatie (met eHerkenning)