Workshop Biobased isoleren

Op 3 april 2024 is een training biobased isoleren gegeven in het Kulturhus in Epe. De training was gericht op energiecoaches en duurzaamheidsambtenaren uit de regio, zodat zij de kennis kunnen doorgeven aan inwoners. Zo’n 50 mensen kwamen deze middag luisteren naar wat biobased isoleren inhield. De middag werd geïntroduceerd door Carmen Oude Wesselink en al gauw mocht wethouder Annemiek van Loon de workshop aftrappen. Nadat de workshop was afgetrapt vertelde Carmen kort over de ketensamenwerking Boeren voor Biobased Bouwen. Daarna vertelde Joost van der Waal, oprichter van Isoleerbewust, over zijn ervaringen met het isoleren met biobased materialen.

Wat is Boeren voor Biobased Bouwen?

Het project Boeren voor Biobased Bouwen werkt in de volle breedte aan het opzetten van een ketensamenwerking voor biobased bouwmaterialen. Hierbij gaat het om het verbouwen van teeltgewassen, het verwerken van deze gewassen tot biobased bouwmaterialen en de toepassing van deze producten in Regio Stedendriehoek.

Door de keten van boer naar bouw te sluiten kunnen landbouwgebieden, met grote maatschappelijke opgaven, worden ingezet voor de productie van vezelgewassen, zoals hennep, vlas en miscanthus, waarmee op een duurzame wijze bouwproducten kunnen worden gemaakt. Daarmee wordt niet alleen de uitstoot van stikstof gereduceerd; deze vezelgewassen slaan ook vrijwel permanent koolstof op. Daarnaast draagt de transitie naar het verbouwen van vezelgewassen significant bij aan de water- en bodemkwaliteit, door de reductie van de uitspoeling van nitraat en gewasbestrijdingsmiddelen. Vezelgewassen zijn dus niet alleen een rendabel perspectief voor boeren en bouwers, maar ook uitermate interessant voor natuur- en waterbeheerders.

Dit jaar worden in de regio 120ha met vezelhennep beplant. Ook in de gemeente Epe hebben dit seizoen meerdere agrariërs vezelhennep op het land staan.

Biobased isoleren

Verder heeft Joost van der Waal verteld over zijn ervaringen met het gebruik van Biobased materialen voor het isoleren van woningen. Waar je bijvoorbeeld op moet letten, de subsidies die je kan krijgen, en de verschillende materialen die beschikbaar zijn zoals houtvezel, stro, schapenwol en nog veel meer. Waarbij elk materiaal zijn eigen voor- en nadelen heeft. Zo is een voordeel dat houtvezel de hitte tot wel 3 keer langer buiten kan houden dan bijvoorbeeld glaswol.

Als afsluiting kon er nog rondgelopen worden om langs tafeltjes te lopen waar de verschillende materialen lagen, zodat de mensen het van dichtbij konden zien en voelen en eventueel nog vragen konden stellen.