Tips van onze energieadviseur over huis koelen zonder airco

Algemeen

In de zomer hoeft de cv-ketel niet te draaien voor de verwarming van ons huis. Goed voor de energierekening dus. Maar let op: ongemerkt zijn we de laatste jaren ook in de zomer steeds meer gas en elektriciteit gaan gebruiken. Namelijk voor koeling én voor warm water. Goed om hier eens bij stil te staan.

Uw huis koel, ook zonder airco

Hoe kunnen wij, met onze huizen, die zon zoveel mogelijk buiten houden? Zodat de airco niet of minimaal nodig is… Een paar tips die kunnen helpen:

1. Ramen en deuren dicht

Als het warm is, ís er geen frisse lucht om mee te ventileren. Dus moet u overdag gewoon alles zoveel mogelijk dicht houden. Dus ook die achterdeur waardoor u zo lekker gemakkelijk in en uit de tuin kunt lopen! Hou de warmte buiten. Wat niet binnenkomt, hoeft u ook niet duur te koelen.

2. Zonwering

Zoninstraling is in eerste instantie licht. Maar als het licht eenmaal binnen is, wordt het op de vloer, de muren en uw meubels weerkaatst en deels omgezet in warmte. De beste zonwering zit altijd aan de buitenkant, om te voorkomen dat het licht binnenkomt en daar omgezet wordt in warmte. Aan de oost- en westkant van uw huis zijn screens het meest effectief, aan de zuidkant (waar de zon hoger staat) een uitvalscherm. Een donkere kleur werkt dan het beste, omdat deze het minste licht doorlaat. Kunt u alleen binnen zonwering ophangen, kies dan juist voor een lichtere kleur. Want in dit geval is het beter om zoveel mogelijk licht te weerkaatsen.

3. Isolatie

Isolatie werkt twee kanten op: 's winters houdt het de warmte zo lang mogelijk binnen, 's zomers houdt het de warmte zo lang mogelijk buiten. Dus kijk of u uw huis nog wat beter kunt laten isoleren. En ja, als de warmte dan eenmaal binnen is, blijft die ook langer hangen. Maar gelukkig zijn onze nachten meestal nog wel lekker koel. Die koelte kunt u dan gratis binnenhalen.

4. Zomernachtventilatie

Door slim ramen tegen elkaar open te zetten, kunt u 's avonds en vroeg in de ochtend (en eventueel 's nachts) een heleboel warmte afvoeren. Spuien, noemen we dat ook wel. Kijk dus eens welke ramen hiervoor geschikt zijn. Bij voorkeur in ieder geval het dakraam, om de warmte af te voeren. En dan beneden als het kan een raam aan de andere kant van het huis. In de bouwmarkt kunt u materialen kopen waarmee u vrij eenvoudig een hor kunt maken om de insecten buiten te houden. En met een zogenaamde 'secubar' kunt u een uitzetraampje inbraakveilig maken, zodat het ook 's nacht open kan blijven staan.