Eikenprocessierups

Van half april tot en met juli nestelt de eikenprocessierups zich in eikenbomen. De haartjes van deze rups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen. We verwijderen de rupsen niet preventief. Wel proberen we ze op een zo natuurlijk mogelijke manier te bestrijden. Als u last hebt van de eikenprocessierups in een gemeentelijke boom, dan kunt u een melding openbare ruimte doen.

Eikenprocessierups herkennen

Een eikenprocessierups is te herkennen aan zijn kenmerkende lange witte haren. De rupsen komen alleen voor in eikenbomen. Het nest van de eikenprocessierups lijkt van een afstand op witte kerstballen in een naaldboom of op katoenbloemen.

Eikenprocessierups in gemeentelijke boom

  • Hebt u last van de eikenprocessierups in een boom van de gemeente, doe dan een melding openbare ruimte. Wij beoordelen dan of de nesten worden verwijderd. Als u een melding doet met uw gegevens, houden we u op de hoogte. U wordt niet op de hoogte gehouden als u anoniem een melding doet.
  • Als een nest verwijderd wordt, doen we dat door deze op te zuigen met een soort stofzuiger. Dit doen we op plekken waar veel rupsen zijn en waar mensen het risico lopen om met de rups in contact te komen. Denk aan hoofdwegen en fietspaden, het dorpscentrum, begraafplaatsen, kinderspeelplaatsen en de gebieden rondom scholen.

Eikenprocessierups op eigen terrein

Gaat het om een boom op uw eigen terrein, dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Probeer de rups niet zelf te bestrijden, maar huur een deskundig bedrijf in. Zo voorkomt u klachten.

Kaart eikenprocessierups

Op de kaart ziet u waar er melding is gedaan van de eikenprocessierups, of een nest gecontroleerd is en of een nest wel of niet verwijderd wordt. U kunt de verschillende lagen aan- en uitzetten. Kunt u de kaart niet lezen of hebt u hulp nodig, neem telefonisch contact op met de gemeente via 14 0578.

Kaart eikenprocessierups

Eikenprocessierups bestrijden

De gemeente probeert de eikenprocessierups op een zo natuurlijk mogelijke manier te bestrijden. We doen dit door de natuurlijke vijanden van de rups aan te trekken. Denk aan diverse vogelsoorten en sluipwespen. We hangen op verschillende plaatsen in de gemeente Epe nestkastjes aan bomen. Ook maaien we gemeentelijke bermen minder of helemaal niet.

Meer informatie

Op de website van Kennisplatform Processierups geven experts antwoord op meer dan 100 veelgestelde vragen.