Info ondernemers en werkgevers mbt coronavirus

De landelijke maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus hebben grote effecten. Dat zorgt voor veel vragen. Voor bedrijven is een aantal regelingen getroffen. Kijkt u voor de meest actuele informatie altijd op www.rijksoverheid.nl/corona.

Kijk ook op de website van het RIVM voor Richtlijnen en antwoorden op algemene vragen over het coronavirus.

Landelijke informatie voor ondernemers en bedrijven

Specifieke informatie vindt u via deze links:

Het landelijke informatienummer van de Rijksoverheid is 0800 - 1351.

Extra ondersteuning zelfstandige ondernemers (Tozo) door gemeente

Tozo verlengd t/m 30 september 2020

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is met 4 maanden verlengd. De verlengde regeling (Tozo 2) loopt van 1 juni tot met 30 september 2020. De Tozo is een van de maatregelen van het kabinet om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De regeling is voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers.

De Tozo voorziet in:

  • een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt;
  • een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen door de coronacrisis op te vangen.

Let op: voor Tozo 2 gelden andere voorwaarden dan voor Tozo 1.

Tozo aanvragen

Wilt u gebruikmaken van deze extra ondersteuning voor zelfstandig ondernemers? Meldt u zich dan aan via het aanvraagformulier.

Heeft u vóór 1 juni 2020 al aanspraak gemaakt op de Tozo en wilt u nu de Tozo 2 aanvragen? Dan kunt u hiervoor het  formulier Tozo-verlenging invullen.

Hulp bij uw Tozo-aanvraag

Loopt u vast bij uw aanvraag door een technisch probleem in het systeem, stuur dan een e-mail naar gros@apeldoorn.nl.

Gratis advies en begeleiding voor ondernemers

De gemeente Epe stelt dit jaar (2020) geld beschikbaar voor gratis advies en begeleiding aan maximaal 20 ondernemers die in zwaar weer verkeren. Lees meer over Over Rood.

Ondersteuning voor ondernemers bij betaling van de gemeentebelastingen

Belastingcentrum Tribuut voert namens de gemeenten Apeldoorn, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen de heffing en invordering van gemeentebelasting uit. Tribuut volgt rondom maatregelen vanwege het coronavirus het beleid van de Rijksoverheid. Dat betekent voor ondernemers het volgende: 

  • Ondernemers kunnen voor de komende 3 maanden bijzonder uitstel van betaling aanvragen. 
  • De rente gaat vanaf 23 maart 2020 omlaag van 4% naar 0,01 %.
  • De aanslagen gemeentelijke belastingen aan ondernemers wordt vooralsnog tot 15 juni 2020 uitgesteld. Dit geldt voor alle gemeentelijke ondernemersbelastingen, inclusief toeristenbelasting. Daarna wordt bekeken hoe de situatie is en wanneer er weer belastingaanslagen worden verstuurd. Het uitstel betekent alleen dat u de aanslag later ontvangt. Het betekent niet dat u minder belasting hoeft te betalen.

Meer informatie over hoe u uitstel aanvraagt vindt u op de website van Tribuut. Daar leest u ook hoe de procedure verloopt.

Meer weten over ondernemen en het coronavirus?

Voor branche-specifieke vragen kunt u terecht bij uw branchevereniging:

Pagina opties