Zo lang mogelijk zelfstandig en comfortabel thuis wonen

Dit item is verlopen op 16-07-2019.

In een veilig en prettig huis kunt u langer zelfstandig en comfortabel blijven wonen. 

Thuis Wonen Nu en Later laat u zien wat u zelf kunt doen om bijvoorbeeld valpartijen te voorkomen en uw huis goed te beveiligen tegen inbraak en brand. De gemeente helpt u er graag bij.

Op de loer

Wethouder Lia de Waard-Oudesluijs kan het zich goed voorstellen: “Als je rond de 60 bent, volop in het leven staat en fit en gezond bent, dan denk je nog niet aan ‘later’. Je redt je toch nog prima in je eigen huis? Toch is het goed om vooruit te denken en je huis klaar te maken voor de toekomst, zodat je zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen.” Een van de aspecten daarvan is valpreventie. De wethouder: "Een valpartij in of om de woning ligt overal op de loer. Je kunt struikelen over een kleedje, uitglijden op een vochtige vloer of je evenwicht verliezen op de trap. Dat overkomt 1 op de 3 65-plussers minimaal eens per jaar.”

Vreemde ogen, frisse blik

Veiligheid gaat ook over inbraak- en brandpreventie. Dat vraagt om gedegen sloten, goede buiten- en binnenverlichting en rookmelders. Ook zoiets als gemakkelijk bereikbare apparatuur draagt bij aan een veilige en comfortabele woning. “Het is goed om je huis tijdig kritisch onder de loep te nemen en daarbij vreemde ogen te laten meekijken. Die kijken met een frisse blik en zien waar en hoe je je huis veiliger en comfortabeler kunt maken.” Die kritische blik kunt u op twee manieren in huis halen: door een digitale woningcheck te doen of door een huisbezoek aan te vragen. Hoe dan ook rolt er een gratis advies met concrete maatregelen uit. “Als je die maatregelen uitvoert weet je zeker dat je zo lang mogelijk zelfstandig en comfortabel thuis kunt blijven wonen. Nu én later”, stelt wethouder De Waard vast.

Meer informatie: Thuis Wonen Nu en Later over toekomstbestendig wonen.

Pagina opties