Wethouder Erik Visser bezoekt horeca in gemeente Epe (03-06-2021)

Volhouden, veerkracht en de blik naar voren. Deze kenmerken lieten alle horecaondernemers zien, die wethouder Erik Visser afgelopen weken sprak. Hij bezocht in elke kern van gemeente Epe een ander horecabedrijf.

Erik Visser: “Opvallende overeenkomsten bij de uitbaters van alle vier uitspanningen zijn hun doorzettingsvermogen en hun volle vertrouwen in de toekomst. Dat is mooi om te zien en dat gevoel deel ik graag met hen.”

Mooie tijden tegemoet

Dick en Annuska Berghorst zijn eigenaar van Restaurant, Bar en Lounge De Emsterie. Sinds 2018 hebben zij de zaak in Emst overgenomen. Waar vroeger een stamkroeg zat, is nu De Emsterie te vinden. Compleet getransformeerd tot een restaurant inclusief Bar Twenty5, terras en loungegedeelte met diner zoals het welbekende Tafereel en later op de avond Luxe Fingerfood. Dick en Annuska: “Onze vaste gasten komen niet alleen uit Emst en Epe maar ook uit Zwolle, Apeldoorn en Meppel. We hebben gelukkig bijna al het personeel kunnen behouden, zelfs een extra kok erbij aangenomen. Afgelopen tijd was voor ons een periode van keuzes maken, brainstormen en intern uitbreiden met extra vergaderruimte voor groepsbijeenkomsten. Tijdens de lockdowns boden we afhaalmaaltijden. Dat liep op zich redelijk, maar je houdt er weinig aan over. In elk geval niet voldoende om het hoofd boven water te kunnen houden. Kortom, interen dus. We zijn blij als het straks voorbij is. We zijn al bijna 20 jaar ondernemers; in Hattem hadden we voorheen het Spookhuys en in Wapenveld  De Hekserie. We knokken ervoor met z’n allen en we gaan zeker weer mooie tijden tegemoet.”

Het jaar rond aantrekkelijk

Wethouder Erik Visser ziet graag dat er nog meer kansen komen voor de horecaondernemers. “De Veluwe is de nummer 1 als het gaat om toeristische trekpleisters van Nederland. We streven er nu naar meer kansen te creëren door het hele jaar door een aantrekkelijk gebied en omgeving te zijn. Zo kunnen we de toeristenstroom beter spreiden over het hele jaar. Verbeteringen zoals de vernieuwing van vakantiepark De Beekhorst helpen daarbij. Op die manier trekken we meer klanten van het hogere segment. Klanten die zeer waarschijnlijk ook buiten het zomerseizoen een hapje gaan eten bij uitspanningen zoals De Emsterie.”

Positieve insteek

Ook in Vaassen houden ze de moed er in. Ellen Pas, eigenares van Eethuis Eekterzicht, heeft ook alle personeel kunnen behouden en iemand erbij kunnen aannemen. Ze heeft haar horecazaak zo’n zeven jaar geleden geopend en verwacht dat dit jaar alles goed gemaakt wordt qua omzet. Ellen Pas heeft een duidelijk positieve insteek: “Het bevalt me prima hier, in het centrum van Vaassen. Ik ben heel tevreden over de bloembakken die gemeente Epe heeft geplaatst in samenwerking met ondernemersvereniging Vaassen. Samen met die vlaggen ‘Vaassen 100% wild’ van Stichting Promotie gemeente Epe fleurt het de boel goed op. Kan wel zeggen dat ik heel blij ben met de aankleding van het centrum. Ben ook content met het terrassenbeleid van de gemeente en de samenwerking met de handhavers. Maar vooral blij dat we weer open konden gaan. We zijn begonnen met tien mensen, inclusief de medewerkers die bij ons werken via Lucrato. Onze eigen medewerkers waren heel blij dat zij weer terug zijn.”

Gesteund door gemeente

Bij Het Wapen Grill and Chill in Epe kunnen ze ook de bloembakken in het centrum waarderen. Ben Kamphuis: “Ze fleuren de boel mooi op en creëren meteen sfeer in het centrum. Ik was ook erg blij dat het terras eindelijk open mocht.” Ben Kamphuis is sinds januari 2021 aan de slag in Epe, daarvoor had hij een uitspanning in Oene. Hij heeft eerst drie maanden verbouwd, en vooral veel zelf gedaan. “Tijdens de verbouwingsperiode verliep niet alles gladjes, helaas. Maar ik voelde me wel door de gemeente gesteund, doordat we onze terrassen mochten uitbreiden en door het vervallen van de precariorechten (vergoeding voor gebruik van openbare ruimte voor terrassen, red.).” Partner Marieke is tijdelijk elders gaan werken om zo samen het hoofd boven water te kunnen houden. Maar nu zijn ze er klaar voor en hebben ook een bijzondere kaart. Ben Kamphuis: “We hebben onder andere een gesloten houtskooloven ingebouwd en we bieden dry aged vlees aan zoals rib eye. We bestellen ons vlees bij slachthuis Gosschalk. Bij ons hangen stukken Hollandse melkkoeien te rijpen in de kast en in het restaurant hangt een bourgondische sfeer. Een plek waar je lekker de hele avond wilt blijven tafelen. Iedereen is welkom, bij ons hoef je niet te reserveren.”

‘We zijn er klaar voor’

Bij Café Restaurant Dorpszicht in Oene richten de eigenaren zich ook steeds meer op het restaurantgedeelte. Eigenaar Steven Post voorspelt: “Het caféleven sterft uit, helemaal sinds de eerste lockdown. We merken dat we steeds meer ander publiek krijgen. De mensen komen graag een hapje eten bij ons. Soms komen ze spontaan eten als ze het Klompenpad bewandelen, maar de meeste bezoekers komen gericht. Ze komen voor een gezellige avond, willen een goed stuk vlees. Maar naast onze vermaarde biefstuk hebben we ook forellen op de kaart staan. Klassieke gerechten met een twist en ze krijgen meer dan genoeg. Bij ons ga je niet met honger weg.” Dat weten de vaste bezoekers al jaren. Sinds 1937 is deze uitspanning in familiehanden. Steven en Antoinette Post zijn de huidige eigenaren, maar de vierde generatie is al aan de slag in de familiezaak. Hun dochter Rachel is 21 jaar en sinds 1 maart 2020 gestart in het bedrijf, dus vlak voor de eerste lockdown. Ze is van plan het bedrijf over te nemen van haar ouders. Haar vriend Niels staat in de keuken dus Dorpszicht blijft voorlopig in principe in familiehanden. Steven Post: “Ik kijk met vertrouwen naar de toekomst, maar er moet nog wel wat water door de IJssel heen. We hebben het meeste personeel gelukkig kunnen behouden. Als de bezetting hetzelfde is als vorig jaar zomer, dan ben ik best tevreden. We zijn er klaar voor.”

Van links naar rechts: Café Restaurant Dorpszicht in Oene, Dick en Annuska Berghorst van Restaurant Bar en Lounge De Emsterie in Emst, Ben Kamphuis van Het Wapen Grill and Chill in Epe, wethouder Erik Visser van gemeente Epe en Eethuis Eekterzicht in Vaassen (foto: gemeente Epe).

Pagina opties