Waterbassin in Epe tegen overlast door piekbuien

Dit item is verlopen op 30-07-2017.

Een groot bassin op de rioolwaterzuivering aan de Hammerstraat in Epe is geschikt gemaakt voor waterberging. Dit bassin kwam vrij nadat Waterschap Vallei en Veluwe in 2012 een nieuwe zuiveringsinstallatie in gebruik nam. Het bassin heeft nu een nieuwe functie: opvang van vuil water bij hevige regenbuien. In het bassin past zo’n 5.700 kuub water. Hierdoor voorkomt het waterschap twaalf tot vijftien keer per jaar een ‘overstort’ vanuit het riool op het water in sloten en vijvers.

Met een druk op de knop hebben heemraad Bert van Vreeswijk van Waterschap Vallei en Veluwe en wethouder Jan Aalbers het bassin dinsdag 11 juli in gebruik genomen. “De klimaatverandering leidt tot steeds meer piekbuien,” aldus Van Vreeswijk. “Tijdens zo’n bui kunnen rioolstelsels het vele water soms niet aan, waardoor rioolwater in sloten of vijvers terecht kan komen. We zijn blij dat we met deze waterberging dit soort problemen kunnen tegengaan. Omdat we een bestaand bassin gebruiken werken we ook aan een circulaire economie.”

Ook wethouder Jan Aalbers is tevreden: “Gemeente en waterschap werken op deze manier prima samen om de verwerking van rioolwater toekomstbestendig te maken. Overstort wordt voorkomen en bij extreme neerslag krijg je geen zwart rioolwater maar relatief schoon water. Deze oplossing is bovendien veel goedkoper dan het aanleggen van een ondergrondse bergingskelder.”

Pagina opties