Voorkom dat u slachtoffer wordt van financiële uitbuiting

Dit item is verlopen op 01-12-2017.

Veilig financieel ouder worden organiseert informatiebijeenkomsten

De bankrekening van opa wordt leeggehaald door de kleinzoon, die drie keer per week komt koffiedrinken. De buurvrouw, die de boodschappen doet, helpt oma van haar kostbare klokkenverzameling af. Financieel misbruik: één op de twintig ouderen wordt het slachtoffer. Hoe herken je het probleem en wat doe je om het te voorkomen? Op 28 en 30 november zijn er bijeenkomsten in Epe en Vaassen waar u over dit onderwerp informatie krijgt.

Een notaris, een afgevaardigde van de Rabobank, de wijkverpleging, Alzheimer Nederland en Dementie netwerk vertellen meer over het voorkomen van financiële uitbuiting van ouderen. Het doel is ouderen na te laten denken over hoe ze hun financiën veilig kunnen beheren. Hoe zorg je ervoor dat, als zij dit niet meer kunnen, het beheer op een goede manier wordt overdragen aan iemand die zij vertrouwen? Er is volop ruimte voor het stellen van vragen en om in klein gezelschap door te praten over dit thema.

Informatiebijeenkomsten

Oudere inwoners uit Epe, Emst, Oene en Vaassen, hun familie, mantelzorgers en hulpverleners zijn van harte welkom op de informatiebijeenkomsten:

  • Epe: dinsdag 28 november in woonzorgcentrum De Boskamp van 14.00 - 16.00 uur
  • Vaassen: donderdag 30 november in Viattence locatie De Speulbrink van 14.00 - 16.00 uur

Aanmelden

U kunt zich voor 15 november aanmelden voor de bijeenkomsten via SWO/E Welzijn en Ondersteuning, 0578 – 620988 of via e-mailadres hermien.vanderbeek@swoepe.nl. U kunt zich ook aanmelden bij De Speulbrink, via e-mailadres a.vanmoorst@viattence.nl.

Over Veilig financieel ouder worden

Sinds begin  2017 draait in de gemeente Epe het project Veilig financieel ouder worden. Het doel van deze alliantie is om ouderen beter te beschermen tegen financiële uitbuiting. Ouderen moeten bewuster worden gemaakt van het risico van financiële uitbuiting en de mogelijkheden om hun financiële zaken zo te regelen dat de kans op uitbuiting afneemt. Ook houdt Veilig financieel ouder worden zich bezig met het signaleren en verbeteren van de aanpak van financiële uitbuiting.

Veilig financieel ouder worden komt voort uit de landelijke campagne van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Er nemen diverse organisaties aan deze alliantie deel (waaronder de seniorenorganisaties, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisaties, Veilig Thuis, de VNG en de Nederlandse Vereniging van Banken). In Epe hebben de Gemeente Epe, Bureau Tjeenk Willink, Viattence, WZU, Rabobank, Vérian, SWO/E Welzijn en Ondersteuning, Notariskantoor Wassink & Vermeulen, Buurtzorg, Politie, Notariaat Ridderhof & Stelwagen, Kruimelschaar, Veilig Thuis, Alzheimer Nederland, PCOB, Triada, Vrijwillige Hulpdienst Vaassen, Humanitas, ANBO, Netwerk Dementie en anderen de handen ineen geslagen om dit thema onder de aandacht te brengen.

Pagina opties