Verstandig op de fiets met verkeersdiploma op zak (13-05-2022)

Voor het tweede jaar op een rij kregen vier scholen in de gemeente Epe een wethouder over de vloer. Vrijdag 13 mei was geen ongeluksdag voor wethouder Jan Aalbers, want aan hem de eer om een viertal klassen in de gemeente te feliciteren met het behalen van het verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland (VVN). “Er komen steeds meer weggebruikers en meer verschillende vervoersmiddelen, daarom is het ook zo belangrijk dat kinderen weten hoe ze veilig aan het verkeer kunnen deelnemen,” aldus de wethouder. Hij bezocht de klassen om met scholieren te praten over het examen en veiligheid op de fiets.

Mono op de fiets

Dat het soms nog best verleidelijk is om je mobiel te gebruiken in het verkeer, dat herkende de scholieren. Maar ze snappen ook wel heel goed waarom het zo belangrijk is om je gedachten bij het fietsen te houden. Wethouder Jan Aalbers had daarvoor ook nog een geheugensteuntje voor ze meegenomen: de mono sleutelhanger. MONO staat voor ongestoord onderweg zijn, zonder afleiding van appjes of social media berichten. Wethouder Aalbers: “En dat sluit naadloos aan bij de speerpunten uit ons mobiliteitsplan: veilig, gezond en duurzaam. Lopen en fietsen voorop!” 

Verkeersexamen

Veilig aan het verkeer deelnemen is ontzettend belangrijk voor kinderen. Het verkeer is soms druk, hectisch en kan gevaarlijk zijn. De verkeersregels kennen is belangrijk, maar het is nog veel belangrijker ze goed toe te passen. Goede verkeerseducatie vergroot de verkeersveiligheid en verkeersvaardigheid van kinderen. De verkeerservaring die ze op deze leeftijd opdoen, is letterlijk van levensbelang. Vooral nu deze jongeren binnenkort de overstap gaan maken naar het voortgezet onderwijs. Het verkeersexamen draagt haar steentje hieraan bij, het Verkeersexamen wordt bijvoorbeeld al sinds 1932 gehouden. 

Gerardus Majella / Vaassen

School met de Bijbel / Emst

De Bongerd / Oene

Bernardusschool / Epe

Pagina opties