Samenwerking Woningcorporatie Triada met de energiecoaches Epe (07-09-2021)

De energiecoaches krijgen uitleg

In 2019 heeft Woonstichting Triada nieuwbouwcomplex Mandelahof opgeleverd: 19 eengezinswoningen en 6 appartementen. De duurzaamheids­maatregelen in deze woningen zijn maximaal. De uitstekend geïsoleerde woningen zijn gasloos en voorzien van een warmtepomp en een mechanische ventilatie. Veel bewoners willen graag meer uitleg over de werking van de apparatuur. En die hulp krijgen de huurders. Drie energiecoaches van de gemeente Epe hebben samen met de medewerkers van Triada uitleg gekregen over de apparaten in de woning. Alle bewoners van de Mandelahof kunnen de hulp van een energiecoach inschakelen. Gratis. Eén van die energiecoaches is Hans Meijnen. We stelden Hans een paar vragen over het project en de inzet van de energiecoaches.

Hoe lang ben je al energiecoach en waarom ben je energiecoach?

Naar aanleiding van artikel in de Gemeentewijzer van de gemeente Epe van 10 juli 2019, heb ik gesolliciteerd als energiecoach (vrijwilliger). De reden was mijn interesse in de geplande energietransitie en de klimaatdoelstellingen, om het milieu gezonder te maken en leefbaar te houden in de toekomst. Zowel beroepsmatig als in de privésfeer! In mijn werkzame arbeidsperiode lag altijd al de nadruk op een zo hoog mogelijk rendement bij een laag energieverbruik van koelmachines, airconditioning en warmtepompen. Toen we in de 1983 verhuisden naar een jaren dertig woning hebben we door toepassing van onder ander dubbelglas, vloerisolatie en een HR cv-ketel met zonneboiler en enkele pv-cellen in de loop van de tijd een enorme besparing van gas en elektra gerealiseerd en een behaaglijk wooncomfort gekregen!

Wat doen energiecoaches?

In eerste instantie richten we ons op de eenvoudig te realiseren besparingen van gebruik van gas en elektriciteit en ook door bewustwording waar energie wordt gebruikt en wat je daaraan kunt doen. Door het aanpakken van de woning door bijvoorbeeld de zolder te isoleren, radiatorfolie achter de verwarming te plaatsen en een klep achter de brievenbus te plaatsen, kun je al energie besparen!  Of door het vervangen van oude energieverslindende apparaten zoals een oude koelkast.

Deze maatregelen leveren altijd winst op!

Later hebben we met behulp van warmtebeeld foto’s kunnen laten zien aan de eigenaren van de woning waar de meeste warmteverliezen optreden en hoe deze kunnen worden verholpen.

Wat gaan jullie doen bij dit project?

Bij het project Mandelahof zijn gasloze en energiezuinige huizen gebouwd. De verwarming gebeurt nu met een warmtepomp voor de vloerverwarming en warmwater. Het vloerverwarmingssysteem biedt ook de mogelijkheid tot koelen. Ook is er een mechanisch ventilatiesysteem gekomen om de lucht fris te houden. Deze systemen werken anders dan de vroegere cv-ketels en vragen een ander gebruik, maar geven een aanzienlijke besparing op kosten van energie en verhogen het wooncomfort!

We proberen aanvullende tips en uitleg te geven hoe deze systemen optimaal gebruikt kunnen worden om zo prettig mogelijk te wonen.

Welke tips heb je voor mensen die willen verduurzamen?

Begin met het aanpakken van de schil van de woning. Maak de daar optredende warmteverliezen zo klein mogelijk, maar heel belangrijk: vergeet niet te ventileren! Isoleren gaat niet zonder ventileren. Voorkom vocht en schimmels. Houd een gezond binnenklimaat!

Duurzaam wonen = nieuwe woongewoontes aanleren.

De woningen aan de Mandelahof zijn gasloos en worden verwarmd via een warmtepomp. Wonen in een energiezuinige en gasloze woning is fijn, maar wel heel anders dan in een woning die wordt verwarmd met een CV-ketel. Veel oude en soms wat vastgeroeste gewoontes mogen overboord. De verwarming omlaag zetten als je naar bed gaat of ramen openzetten voor ventilatie hoeft niet meer. In een duurzame woning is de temperatuur altijd constant en is er een mechanisch ventilatiesysteem dat (energiezuinig) zorgt voor frisse lucht in huis. Het is even wennen, maar dan heb je er ook heel veel gemak van! Nooit meer koude voeten, dankzij de vloerverwarming. Geen tocht door koudeval bij de roosters van het raam en altijd gezonde frisse lucht in huis. En dat went snel, want het gemak en comfort merk je meteen.

Afspraak maken?

Wilt u graag tips van een energiecoach of een afspraak maken? Kijk dan hier.

Pagina opties