Samen verder werken aan energiebesparing (09-09-2021)

Afbeelding bij samen verder werken aan energiebesparing

Triada, gemeente Epe en gemeente Heerde slaan de handen ineen. Samen starten ze in september met acties om inwoners te stimuleren om energie te besparen. Net als in 2020 werken zij daarbij samen met het Regionaal Energieloket en energiecoöperatie Heerde Energiek. Vorig jaar waren de acties gericht op woningeigenaren. Die acties waren zeer succesvol. Dit jaar gaat er ook speciaal aandacht uit naar huurders.

Op weg naar een energieneutraal Heerde en Epe in 2050

Wethouder Meijer: ‘Het enthousiasme en de bereidheid om duurzame stappen te zetten groeit. Dat geeft aan dat we het belang van energiebesparing steeds meer inzien. Aan de mooie resultaten van afgelopen jaar willen we graag een vervolg geven. Daarom organiseert de gemeente Heerde in samenwerking met Woonstichting Triada, gemeente Epe, Heerde Energiek en het Regionaal Energieloket de komende maanden weer verschillende energieke acties, en nu dus ook voor huurders. Zo zetten we samen dat stapje extra richting een energieneutraal Heerde in 2050!’

Samen met huurders aan de slag

In digitale bijeenkomsten krijgen huurders adviezen en tips om meer energie te besparen in de woning. Ook zijn er cadeaubonnen van €60,- of €70,- om kleine energiebesparende middelen te kopen. Denk bijvoorbeeld aan LED-lampen, tochtstrips of radiatorfolie. Zo kunnen huurders direct met de tips aan de slag. Wethouder Erik Visser: ‘Ook in Epe blijven we werken aan een duurzame toekomst. Er is veel om dankbaar voor te zijn: veel groen, veel natuur en mooie dorpen. Daar willen we zorgvuldig mee omgaan. En daarom is het belangrijk om kleine en grote stappen te blijven zetten. Dat doen we graag samen, omdat we samen zo veel meer bereiken. Huurders kunnen bijvoorbeeld een afspraak maken met een energiecoach van Heerde Energiek of gemeente Epe. Deze deskundige en enthousiaste vrijwilligers helpen inwoners om thuis nog meer energie te besparen.’ Alle huurders in de gemeenten Heerde en Epe krijgen een brief met meer informatie over de acties van dit najaar.

Energiezuinig wonen in een duurzame huurwoning

‘Al zo’n 10 jaar werkt Triada aan de verduurzaming van de huurwoningen. Dat is wat wij als corporatie kunnen doen voor onze huurders. Daarnaast is het belangrijk dat huurders zelf manieren vinden om zuiniger met energie om te gaan. Al was het maar om geld te besparen op de steeds stijgende energierekening’, aldus directeur-bestuurder Harrie van de Ven. ‘Wij ondersteunen daarom van harte deze acties van de gemeenten Heerde en Epe om huurders daarbij te helpen.’

De SlimWonen app in Heerde

Voor alle inwoners van de gemeente Heerde is er ook de SlimWonen App voor op hun mobiel. Met de gratis SlimWonen App kunnen inwoners van Heerde zien hoeveel euro zij per dag uitgeven aan energie. Je stelt een bespaardoel in en de App helpt je om dat te halen. De App geeft ook bespaartips, vergelijkt je huidige energieleverancier met andere groene aanbieders. Hij helpt zelfs bij het vinden van energiezuinige huishoudelijke apparatuur, en nog veel meer. In september krijgen inwoners een brief met daarin alle informatie om de App op hun telefoon te zetten.

Energiedisplays in Epe

In de gemeente Epe zijn vanaf eind oktober 150 energiedisplays beschikbaar voor huurders. Hiermee krijgen huurders direct inzicht in hun energieverbruik. Met dit apparaatje op je aanrecht kan je real-time zien welk effect het op je stroomverbruik heeft als je bijvoorbeeld de magnetron of wasmachine aanzet. Dit inzicht maakt zelfbewust en leidt vaak tot aanpassing van gedrag. Door minder energie te gaan verbruiken, kan de energierekening omlaag en ben je als huurder dus minder geld kwijt aan stroom. Vanaf eind oktober van dit jaar kunnen de energiedisplays aangevraagd worden. De energiecoaches komen bij huurders thuis het apparaat instellen en geven meteen tips om met energiebesparing aan de slag te gaan.

De volgende stap met woningeigenaren

Vanaf eind 2021 organiseren gemeente Heerde en Epe nog acties speciaal voor woningeigenaren. Er komt opnieuw een isolatieactie. Daarmee kunnen woningeigenaren met korting hun woning isoleren. Andere acties zijn meer gericht op advies. Zij helpen woningeigenaren inzicht te krijgen in welke verduurzamingsstappen mogelijk zijn in een kleine woning. Tot slot komen er ook voor woningeigenaren een beperkt aantal cadeaubonnen voor kleine energiebesparende middelen.

In navolging van de acties van vorig jaar

In 2020 organiseerden de gemeenten Epe en Heerde samen met het Regionaal Energieloket en energiecoöperatie Heerde Energiek al verschillende acties om woningeigenaren te ondersteunen bij energiebesparing. De acties waren een groot succes. In beide gemeenten namen duizenden woningeigenaren deel aan één of meerdere acties. De één heeft zonnepanelen aangeschaft en wekt nu duurzame energie op. De ander heeft de woning geïsoleerd en gebruikt daardoor minder energie. En honderden mensen verzilverden een cadeaubon waarmee zij kleine energiebesparende producten konden aanschaffen. Want ja, ook veel kleine maatregelen samen hebben grote invloed.

Pagina opties