Salderingsregeling zonnepanelen verlengd tot 2023 (12-07-2019)

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt tot 1 januari 2023 ongewijzigd voortgezet. Dat hebben minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en staatssecretaris Snel (Financiën) besloten.

De salderingsregeling houdt in dat de stroom die je met zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het net, wordt afgetrokken van je eigen energieverbruik. Eigenaren van zonnepanelen kunnen nu drie jaar langer ‘salderen’ dan was voorzien in het Regeerakkoord.

Tot 1 januari 2023 verandert er niets voor wie al zonnepanelen heeft. Daarna wordt de regeling afgebouwd naar 0 in 2031. Dat betekent dat het voordeel dat huishoudens ontvangen op hun energiebelastingen – in ruil voor het terugleveren aan het net – elk jaar iets minder wordt. Uiteindelijk wordt dat voordeel 0 en ontvang je alleen een vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde zonnestroom. Dat zal in 2031 het geval zijn.

Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, zal het op de lange termijn ook zonder subsidie financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren.

Moet ik wat doen op 1 januari 2023? 

U hoeft niets te doen. Vanaf 2023 zal ieder huishouden met zonnepanelen automatisch meegaan met de afbouw van salderen, zonder daar iets voor te hoeven doen.

Terugverdientijd

Voor huishoudens die al zonnepanelen hebben of deze kabinetsperiode nog investeren in zonnepanelen, wordt met deze geleidelijke afbouw van salderen een gemiddelde terugverdientijd van circa 7 jaar verwacht.

Wat moet ik doen als ik zonnepanelen wil aanschaffen?

Wie wil investeren in zonnepanelen, maar dat niet in één keer kan doen, kan daarbij gebruik maken van het al bestaande Nationaal Energiebespaarfonds, waarbij tegen lage rente geld geleend kan worden.

Daarnaast kan gebruik gemaakt worden van de Stimuleringslening Duurzaamheid. Voor meer informatie check: https://www.svn.nl/gemeente/Epe.

Voor een adviesgesprek over de mogelijkheden die uw dak biedt voor zonnepanelen kunt u een afspraak maken met het Energieloket via www.epe.nl/energieloket. Ook kunt u een kijkje nemen op https://www.zonatlas.nl/epe/ om te beoordelen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Bron: bericht 26 april 2019: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/04/26/salderingsregeling-verlengd-tot-2023

Pagina opties