"Onze 'open-up' moet nog intelligenter zijn dan onze 'lock-down'" (06-05-2020)

Burgemeester Tom Horn: "Het lijkt erop dat we onze samenleving anders moeten inrichten.

Beste inwoners, ondernemers en organisaties,

De corona-maatregelen blijven nog gelden en tegelijk zijn er beperkte versoepelingen. Het basisonderwijs begint straks weer, maar al het andere onderwijs voorlopig nog niet. Sporten mag wel, maar alleen door kinderen en jongeren, alleen buiten en daar ook nog onder strikte voorwaarden. Zelfstandig wonende ouderen mogen beperkt bezoek krijgen, maar ouderen in verpleeghuizen niet.

Het is alsof we leven in een tussenfase: tussen beperking en vrijheid. Alsof we ons evenwicht moeten zien te vinden tussen hoop en daad. Alsof we telkens moeten kiezen tussen onze eigen verlangens en ons gezamenlijk bestwil. Hoe bewaren we ons evenwicht, nu en straks? Hoe blijven we gezond, nu en straks? En wat is “gezond”? Inmiddels zijn we er wel achter dat onze lichamelijke gezondheid ontzettend belangrijk en kwetsbaar is. En dat we daarvoor van elkaar afhankelijk zijn en elkaar hard nodig hebben.

Waar we ook achter zijn gekomen is dat “gezondheid” op meer slaat dan ons lichaam. Gezondheid betekent ook “lekker in je vel zitten”, mentaal gezond zijn dus. Ook daarvoor hebben we elkaar nodig, want we zijn sociale wezens. We willen contact met elkaar, elkaar letterlijk en figuurlijk nabij zijn. In goede tijden en in slechte tijden. We willen het gezellig hebben met elkaar, elkaar kunnen vertellen wat ons bezighoudt. Met elkaar lachen en huilen en ons veilig en geliefd voelen.

En ja, een voorwaarde voor dit alles is economische gezondheid. Geld maakt niet gelukkig, maar op geldzorgen zit niemand te wachten. We hebben geld nodig voor de basis van het leven: voor eten en drinken, warme kleren en een dak boven ons hoofd. Met geld kunnen we op die basis voortbouwen: met een goede opleiding, culturele ontwikkeling, sportieve ontspanning.

Het lijkt erop dat we onze samenleving anders moeten inrichten. Met nieuwe regels en afspraken om ons dagelijks leven mogelijk en leefbaar te houden. Dat is nogal een uitdaging, thuis, op het werk en in de openbare ruimte. Een uitdaging voor u, voor overheden, voor ons allemaal. Kunnen we straks nog een terrasje pikken of een feestje vieren in een kroeg? Kunnen we nog wandelen en fietsen over kleine bospaadjes? Weer naar de kapper, de bouwmarkt, op vakantie? Ach, zo veel vragen. Eén ding is duidelijk: onze “open-up” moet nog intelligenter zijn dan onze “lock-down”.

We doen het samen al zó lang zó goed. Dat geeft moed en vertrouwen. We weten waarvoor we het doen: voor onszelf en dus voor elkaar, voor elkaar en dus voor onszelf. Inspireer elkaar bij het vinden van het nieuwe evenwicht. Die intelligente open-up gaat ons lukken. #AlleenSamen.

Uw burgemeester,

Tom Horn

Pagina opties