Nieuwjaarstoespraak 2022 - "De omgeving van de mens is de medemens" (05-01-2022)

Dit item is verlopen op 19-01-2022.

De toespraak van de burgemeester is ook via video te bekijken

Beste mensen,

We zijn enkele dagen geleden opnieuw een jaargrens gepasseerd. 2021 is geschiedenis, 2022 ligt voor ons. Als uw burgemeester wens ik u alle goeds toe voor het nieuwe jaar, met veel levensgeluk in goede gezondheid.

Als we terugkijken naar het afgelopen jaar komen er bij mij twee woorden op: onrust en harmonie. Termen met een diepere betekenis, waar ik nader op in zal gaan.

We leven momenteel in een tijd waarin veel onrust heerst. Ook in 2021 waren, met mij, velen van u bezorgd: het coronavirus was wederom het gesprek van de dag. Scholen sloten hun deuren, velen van u werkten thuis, een verjaardag vieren was er niet meer bij, winkeldeuren gingen noodgedwongen dicht, kerken schakelden over op onlinediensten en de muziek in de horeca verstomde. Kortom, een pittige tijd voor iedereen.

En toch zijn we er niet: corona vraagt nog steeds om ingrijpende maatregelen en dreigt ‘iets’ te worden waarmee we moeten leren leven. Hoe dat eruitziet? We weten het niet. Maar we kunnen er wel over nadenken. Ik nodig u uit mee te denken hoe de Eper samenleving zal zijn als Covid-19 een terugkerend verschijnsel wordt. Misschien dat dat de onrust wat kan temperen en tevens zorgt voor een langetermijnperspectief.

Onrustig was het ook in onze gemeente op bestuurlijk vlak. Twee wethouders zijn vertrokken uit het college en de coalitie veranderde van samenstelling. De gemeenteraad vroeg via een Quickscan de mening van onze inwoners over het functioneren van de gemeente. De uitkomst daarvan gaf aanleiding tot reflectie op eigen handelen. Uiteindelijk leidde dit tot een verbeteragenda met daarin acties voor korte en middellange termijn. Ook voerde de gemeenteraad stevige debatten over belangrijke thema’s zoals de omgevingsvisie, de energietransitie en de sociale agenda.

Helaas kwam de gemeente afgelopen jaar regelmatig negatief in het nieuws. Toch wil ik benadrukken dat we in een mooie gemeente leven, waar veel mogelijk is. Waar het prachtig wonen, werken en recreëren is! En waar ook veel goed gaat. Want ook in 2021 deed de gemeente zijn werk: het was veilig op straat, het afval werd gescheiden opgehaald, paspoorten, rijbewijzen en vergunningen werden verstrekt en er zijn flinke stappen gemaakt in verduurzaming. Ook is goed samengewerkt met diverse maatschappelijke partijen: Vanouds in Epe werd geopend, de nieuwbouw van de Krugerstee in Vaassen startte en we waren gastgemeente van het eerste Nederlands Kampioenschap Gravelrijden. Een rijtje wat met gemak nog veel langer te maken is.

Beste mensen, het afgelopen jaar was niet gemakkelijk. Als we elkaar in moeilijke tijden willen inspireren en stimuleren, dan gaat dat beter in een positieve sfeer en harmonie dan met een negatieve bril op, vol onrust en tegenstellingen. Gaat dan alles goed? Nee, fouten maken is een ‘fact of live’. Het gaat erom wat we er morgen mee doen, dat we daarmee de kans pakken om te verbeteren. Zo werken wij als gemeente serieus aan de verdere verbetering van onze dienstverlening. Met de beste intenties voor onze inwoners en ondernemers, dat maakt écht het verschil. Daarmee ontstaat verbinding en dus ook ruimte voor elkaar.

Dat dit echt kan, leerde corona mij. Ik leerde Epe de afgelopen twee jaar veelal vanachter een beeldscherm kennen. Digitaal was het harmonieus, zoekend naar wat ons bindt en altijd met de blik op de toekomst. Laten we dat vasthouden, elkaar stimuleren en inspireren in een sfeer van samen. Want dat we corona samen moeten blijven aanpakken, dat staat buiten kijf. Daarom ook hier de oproep: met elkaar de schouders eronder, ook als het langer duurt, ook als het virus onder ons blijft. Dat raakt iedereen, maar zeker onze jongeren. Jullie zijn het Epe van de toekomst, samen met jullie willen we bouwen aan een perspectief, aan een mooie horizon.

Ik hoop dat ik in 2022 meer échte ontmoetingen zal hebben, met evenementen zoals het Oener Koefeest, het Emsterfeest, de Sinterklaasintocht op De Cannenburch, Epe on Ice en ga zo maar door. Ook jubilea, bedrijfsbezoeken, sportwedstrijden, verenigingsactiviteiten, spontane ontmoetingen op straat, daar waar je een burgemeester wilt tegenkomen. En waar ik ú allen wil ontmoeten! In ieder geval ook op woensdag 16 maart, bij de verkiezingen voor de gemeenteraad. Ik moedig u aan te gaan stemmen om uw volksvertegenwoordigers te kiezen.

Ik eindig met Jules Deelder, de nachtburgemeester van Rotterdam, die ons een prachtige zin naliet: De omgeving van de mens is de medemens. Een uitspraak die je eigenlijk moet herhalen om hem goed te laten binnenkomen. De omgeving van de mens is de medemens. Een luisterend oor, het praatje over de schutting, een gezamenlijke wandeling, een boodschap doen voor een buurvrouw, het vrijwilligerswerk bij een vereniging of sportclub, een tekening voor een eenzame buurman. Ingewikkelder is het niet. Dat is ook harmonie. Het zijn de mooiste geschenken die we elkaar kunnen geven.

Daarom breng ik hier een toost uit op al onze inwoners die het verschil maakten. En in 2022 weer gaan maken! Op ons aller gezondheid: proost! 

Pagina opties