Nieuwe expositie etnografica in De Ring

Dit item is verlopen op 10-08-2019.

Van 3 juli t/m 9 augustus is er een nieuwe expositie in De Ring. Deze expositie Otobo toont een verzameling etnografica met maskers en andere rekwisieten.

Verzamelvirus

Deze verzameling etnografica is bijeengebracht door Max Ammer. In de periode 1970-’75 trok hij door de Nigeriaanse Niger-delta. Een groot deel van de verzamelde voorwerpen kreeg hij direct van de bevolking of werd hem door reizende handelaren aangeboden. Ammer was al bekend met het gebied voordat hij zijn verzameling begon. Hij vertelt: “Mijn belangstelling voor deze objecten begon toen ik zag hoe een kennis van mij verschillende etnografische voorwerpen smaakvol in het interieur had opgenomen. Hij vertelde mij dat er in het gebied nog goede stukken verkrijgbaar waren. Zo werd ik door het verzamelvirus aangestoken.”

Ammer kwam via zijn werk op moeilijk bereikbare plaatsen. De plaatselijke bevolking liet hij zijn boekje met afbeeldingen van maskers en beelden uit musea zien om duidelijk te maken wat hij zocht. “Ik kocht alleen maar voorwerpen die duidelijk voor eigen gebruik waren gemaakt.” Vaak leverde zijn zoektocht niets op. Ammer: “Maar dat maakte de voldoening als het een enkele keer wel wat opleverde alleen maar groter.” De titel van de expositie is het Nigeriaanse woord voor een hoofdmasker.

Openingstijden dinsdag t/m vrijdag 10:00 - 16:00 uur
Stichting De Ring, p/a gemeentehuis, Marktplein 1, 8161 EE Epe
www.deringepe.nl
info@deringepe.nl

Pagina opties