Nieuwe cursus Politiek actief voor inwoners van gemeenten Apeldoorn, Voorst en Epe

Dit item is verlopen op 18-05-2017.

Op 31 mei start een nieuwe cursus Politiek Actief in de gemeentehuizen van de samenwerkende gemeenten. Deze gratis cursus biedt inwoners de gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van de lokale politiek.

In november van 2016 en in januari van dit jaar gaven de gemeenten in totaal al 5 cursussen, maar de aanvragen blijven binnenkomen. De cursus is een mooie manier om meer te weten te komen over de werkzaamheden van de gemeenteraad, de manier waarop besluitvorming tot stand komt en de invloed die inwoners kunnen uitoefenen op deze lokale besluitvorming.

Voor wie is de cursus bedoeld?

De cursus Politiek Actief is bedoeld voor iedereen die erover nadenkt politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. Er zijn ook veel inwoners die willen weten hoe zij meer invloed kunnen uitoefenen op de lokale besluitvorming. Ook daarvoor is de cursus zeer geschikt.

Hoe werkt de politiek?

Welke actieve rol kunt u als inwoner spelen? Wat is aan de Rijksoverheid, wat aan de gemeente? Wanneer is het college aan zet en wat zijn de bevoegdheden van de gemeenteraad? Tijdens de cursus Politiek Actief komen dit soort vragen aan bod.

Programma

De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten. Naast theoretische kennis, verbeteren de deelnemers ook hun vaardigheden, zoals debatteren, en krijgen ze een training over lobbyen bij een gemeente. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten. Gastdocenten geven presentaties en uiteraard ontmoeten de deelnemers ook lokale politici en bestuurders om ervaringen uit de praktijk te horen.

Het programma ziet er als volgt uit:

–  woensdag 31 mei:  Introductie en kennismaking, algemene staatsinrichting

–  woensdag 7 juni:  De gemeente

–  woensdag 14 juni:  Lobbyen bij de gemeente

–  woensdag 21 juni:  De gemeenteraad

–  woensdag 28 juni:  Debatteren

–  datum nader te bepalen per gemeente: Raadsvergadering bijwonen

De cursusdagen zijn verspreid over de 3 gemeenten. Het bijwonen van de raadsvergadering gebeurt voor alle deelnemers in hun eigen gemeente. U kunt kosteloos aan de cursus deelnemen. Wanneer een bijeenkomst in een andere gemeente wordt gehouden, kunt u uw reiskosten declareren.

Aanmelden

Wilt u meedoen? Stuur dan een mail naar griffie@epe.nl. Wilt u bij uw aanmelding uw naam, telefoonnummer en e-mailadres vermelden? Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op. Eén week voorafgaand aan de start van de cursus is er per gemeente een kennismakingsbijeenkomst.

Meer informatie

De cursus wordt verzorgd door bovenstaande gemeenten in samenwerking met ProDemos. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de raadsgriffier, Vincent Smit, telefoon 14 0578 of e-mail griffie@epe.nl.

Pagina opties