Nieuwe Coöperatie Boerenhart Veluwe IJsselvallei nu officieel gelanceerd

Dit item is verlopen op 18-07-2019.

De vraag naar streekproducten groeit. Consumenten willen steeds meer weten hoe hun voedsel wordt geproduceerd en waar het vandaan komt. Horeca-ondernemingen onderscheiden zich met streekproducten van de massa. Ook ziekenhuizen en zorginstellingen hebben steeds meer belangstellingen in de herkomst van het voedsel. Het aanbod is er ook. “Hoe krijgen we de producten van ambachtelijke en kleinschalige producenten op een efficiënte manier bij de klant?”

Streekproducten

Over die vraag heeft een groep producenten uit de gemeenten Epe, Heerde en Voorst zich gebogen. Dit heeft geleid tot de oprichting van de Coöperatie Boerenhart Veluwe IJsselvallei. Op woensdag 19 juni is de nieuwe coöperatie onder grote belangstelling gelanceerd bij De Nijensteen in Veessen. Gezien de belangstelling tijdens de lancering zijn streekproducten binnenkort volop voor iedereen beschikbaar.

Samenwerking

Coöperatievoorzitter Willem Doorn, zelf komkommerteler in Heerde: “We hebben het geluk dat we al snel de samenwerking hebben gezocht met Boerenhart uit de Gelderse Vallei. Die coöperatie draait nu een jaar of vijf en ze hebben de zaakjes goed op orde. Van hen konden we veel leren en uiteindelijk hebben we besloten een zusterorganisatie op te richten voor onze regio”. Doorn roemt ook de samenwerking met de gemeenten. “De coöperatie komt voort uit een ‘korte-keten’-project van de gemeenten Epe, Heerde en Voorst. We hebben begeleiding gekregen bij het ontwikkelen van het bedrijfsplan en het opzetten van de organisatie. Vanaf nu houden we onze eigen broek op en dat is ook goed. Gelukkig staan de gemeenten en andere partijen er helemaal achter de korte ketens. Ik heb er alle vertrouwen in dat we dat de komende tijd waar gaan maken.” De meeste kansen liggen op dit moment bij horeca en instellingen, maar ook supermarkten hebben al interesse getoond.

Betere prijs en efficiëntere organisatie

Samen met drie collega’s heeft hij de afgelopen maanden de kar getrokken en de nieuwe organisatie op poten gezet. “We hebben nu elf enthousiaste leden. Samen kunnen we een mooi en breed assortiment producten aanbieden. Door de afzet zelf in de hand te houden denken we een betere prijs te krijgen voor ons product, maar belangrijker nog, we kunnen het gezamenlijk efficiënter organiseren dan ieder voor zich. We hebben een accountmanager ingehuurd die voor ons de afzet gaat organiseren. Daar hebben we zelf de tijd niet voor. Wij kunnen ons beter richten op waar we goed in zijn, het produceren van mooie producten.”

Het initiatief voor de Coöperatie Boerenhart Veluwe IJsselvallei komt voort uit het project “Korte Ketens in de Veluwe en IJsselvallei”. Dit project is een initiatief van de gemeenten Epe, Heerde en Voorst. Naast lokale ondernemers zijn ook Rabobank Noord-Veluwe en Stichting Erkend Veluws Streekproduct partners in dit project. De gemeenten, Rabobank, het Veluwe Team en deelnemende ondernemers hebben de oprichting van de coöperatie financieel mogelijk gemaakt.

Pagina opties