Natuurmenu toont kinderen de circle of life (28-11-2019)

Dit item is verlopen op 20-12-2019.

Groep-8 leerlingen van de Gerardus Majella in Vaassen hebben maandag 25 november kennis gemaakt met het Natuurmenu. Door een aantal enthousiaste vrijwilligers van KNNV/IVN en wethouder Jan Aalbers werd een proefles uit het Natuurmenu verzorgd over het voedselweb en de kringloop.

Zoals wij natuurlijk allemaal weten is al het leven aan elkaar verbonden: insecten bestuiven planten waardoor zaadjes groeien, de zaadjes worden gegeten door vogels en muizen en de plant kan zich via deze dieren verspreiden. Muizen worden gegeten door roofvogels en uitwerpselen worden omgezet tot voedingsstoffen in de bodem, zodat planten kunnen groeien. De kinderen beeldden dit voorbeeld en andere voorbeelden van het voedselweb zelf uit door middel van voorwerpen en touwtjes. Jan Aalbers legde de kinderen uit dat mensen de voedselketen kunnen verstoren. Als we niet voorzichtig doen als mens, dan kunnen de gevolgen voor mens en dier groot zijn.

Natuurmenu

Om scholen te helpen met lessen buiten in het groen, ontwikkelden de gemeente Epe en IVN Gelderland het Natuurmenu. Alle basisscholen binnen de gemeente kunnen gebruik maken van het Natuurmenu. Het boekje is een keuzemenu vol laagdrempelige activiteiten in en over de natuur voor basisschoolklassen. Klassen kunnen op pad in de natuur in de buurt of les krijgen in de klas (maar liefst buiten).  Zo kunnen kinderen met schepnetjes op zoek naar alles wat leeft in de sloten, de herfst ontdekken in het bos of op excursie naar het Wisselse Veen.

Deelnemende organisaties

Diverse natuurorganisaties werken mee aan het Natuurmenu: IVN Apeldoorn, KNNV, Bijenhoudersvereniging De Imme, Vereniging Milieuzorg Epe, Agrarische Natuurvereniging Veluwe-IJsselzoom en Imkervereniging Vaassen.

Pagina opties