Markt test slimme verkeerslichten in Cleantech Regio

Dit item is verlopen op 28-04-2017.

Twee grote landelijke marktpartijen in de verkeersindustrie zijn kort geleden gestart met het testen van de eerste ‘slimme’ verkeerslichten in Deventer en Apeldoorn. Deze intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s) spelen een belangrijke rol bij het zorgen voor een betere bereikbaarheid en doorstroming en dus een beter economisch vestigingsklimaat in de Cleantech Regio. Ze vormen bovendien een belangrijke stap op weg naar toekomstige ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit, waaronder bijvoorbeeld de zelfrijdende auto.

De tests in Deventer en Apeldoorn maken onderdeel uit van de ontwikkeling van een heel nieuwe generatie verkeerslichten (iVRI’s) die ‘weten’ welke auto’s, fietsers en welk openbaar vervoer er op hen afkomen. Deze intelligente verkeersregelinstallaties maken het beter mogelijk om aankomend verkeer te ‘herkennen’ en passen daarop ook verkeersregelingen aan. Dit geeft steden mogelijkheden om de groene golf beter te regelen. Het geven van groen licht aan bijvoorbeeld vrachtverkeer geeft een besparing in tijd, brandstof en CO2. Door een verlaging van de uitstoot van uitlaatgassen en een beperking van onnodige stop & go’s verlichten we de druk op steden. iVRI’s kunnen zich straks aanpassen aan actuele drukte, soorten voertuigen, verdeling over de stad en actuele snelheden.

Vervolg

Bij positieve testen en in afstemming met de landelijke uitrol worden de eerste VRI’s omgebouwd tot iVRI’s. Vanaf medio 2017 werken de eerste iVRI’s in de Cleantech Regio, dan gaan de informatiediensten (providers voor informatie in de routeplanners en op smartphones) ook daadwerkelijk met de aangeleverde data werken.

Lees het volledige bericht op www.cleantechregio.nl/nieuws.

Pagina opties