Maak het inbrekers niet te gemakkelijk! (26-11-2018)

Dit item is verlopen op 31-01-2019.

Het is weer vroeg donker buiten. Wat kunt u in de wintermaanden doen om inbrekers buiten de deur te houden? Inbrekers passen verschillende technieken toe om in uw woning te komen. Wat zijn hun technieken en wat kunt u ertegen doen?

Op politie.nl onderwerp Woninginbraak en www.politiekeurmerk.nl vindt u meer preventietips.

● Een inbreker opent het slot van de deur met een pasje (flipperen)

Bij de inbraak ontlsuit een inbreker de deur met een pasje of een stuk plastic tussen een deur en het kozijn: het zogenaamde flipperen waardoor het slot, de ‘dagschoot’ kan worden ontsloten.

Wat kunt u doen?

Een inbreker komt een stuk moeilijker uw huis binnen als u de deur op het nachtslot draait. Daarnaast kunt u overwegen een anti-inbraakstrip aan te brengen. Heeft uw deur een enkelvoudig hoofdslot? Plaats dan een extra slot op kniehoogte dit zorgt voor extra stevigheid van de deur.

● Een inbreker heeft de cilinder uit het slot getrokken

Een inbreker trekt de cilinder uit het slot (kerntrekken). Vermoedelijk gebruikte de inbreker zelfgemaakt of professioneel gereedschap uit de slot- en sleutelbranche.

Wat kunt u doen?

Een inbreker komt een stuk moeilijker uw huis binnen als u cilinders monteert die tegen dit zogenaamde kerntrekken bestand zijn. Ook bestaat er veiligheidsbeslag dat tegen kerntrekken is beveiligd. Vraag er naar bij de vakman.

● Inbreker boort gaatje in deur- of raamkozijn

Een inbreker boort een gaatje onder het slot van een deur of raam. Vervolgens draait de inbreker met een ijzerdraad de sleutel om die nog in het slot zat en/of de opent de raamsluiting.

Wat kunt u doen?

Een inbreker komt een stuk moeilijker uw huis binnen als u bij ramen sloten monteert die met een sleutel afsluitbaar zijn. Laat ook nooit een sleutel in de deur of het raamkozijn zitten. Haal sleutels altijd uit het slot en berg ze op een veilige plek op.

● Inbreker hengelt voordeur open

Een inbreker komt de woning binnen door de deur via de brievenbus open te hengelen via het slot of de deurkruk.

Wat kunt u doen?

Een inbreker komt een stuk moeilijker uw huis binnen als u de deur op slot draait. Daarnaast kunt u aan de binnenkant een goedgekeurde bescherming over de brievenbus aanbrengen.

● Inbreker sluipt een woning in door niet afgesloten deur of open raam

Een inbreker sluitp een woning in door een openstaand raam of een niet afgesloten deur.
Een insluiper maakt gebruik van openstaande ramen of deuren op de begane grond, maar ook op de eerste verdieping door op een aanbouw, schuurdak of op andere manier omhoog te klimmen (regenpijp, ladder, afvalcontainer).

Tref maatregelen tegen insluiping

Een inbreker komt een stuk moeilijker uw huis binnen als u alles afsluit als u weg gaat. Bent u thuis? Sluit dan openstaande ramen en deuren af van de vertrekken waarin u zich niet bevindt. Maak uw woning voor insluipers ‘onaantrekkelijk’. Een handtas, video-/foto-/audioapparatuur, smartphone of laptop in het zicht trekt de aandacht van een insluiper. Ook autosleutels die van buitenaf zichtbaar op het kastje in de hal liggen, kunnen maken dat een insluiper probeert binnen te komen.

112, daar pak je ook woninginbrekers mee

Ziet u een verdachte situatie, mensen die niet in uw wijk thuishoren en veel aandacht hebben voor woningen in de buurt? Bel dan direct de politie via 112. Liever een keer te veel dan te weinig!

  • Let op het uiterlijk van de verdachte persoon en in welke richting deze vertrekt.
  • Noteer het merk, kenteken of bijzonderheden van het eventuele vervoermiddel.
  • Maak zo mogelijk foto’s van de verdachte(n) of het vervoermiddel. Maar bedenk: uw veiligheid staat voorop.
  • Bel 112! 
  • Informeer buurtbewoners: bijvoorbeeld via de WhatsApp Buurtpreventie.

Tip: Zorg voor zicht en licht

Inbrekers zijn in de wintermaanden het meest actief in de vooravond. Als het buiten donker is en er brandt geen licht in een woning, dan vermoedt een inbreker dat er niemand thuis is. Een inbreker heeft maar dertig seconden nodig om in te breken. Als het langer duurt, breekt hij vaak zijn poging af. Hoe kunt u het de inbreker lastig maken?

  • Plaats inbraakwerend hang- en sluitwerk, voorzien van het SKG-keurmerk.
  • Sluit ramen en deuren goed af, draai ze op het nachtslot en berg de sleutels op.
  • Maak gebruik van tijdschakelaars en installeer buitenverlichting met schemerschakeling.
  • Snoei uw struiken in voor- en zijtuinen. Zorg dat inbrekers zich niet kunnen verschuilen.
  • Maak afspraken met uw buren om een oogje in het zeil te houden.

Pagina opties