Logeerzorg geeft mantelzorger lucht

Dit item is verlopen op 23-07-2019.

Het leven van een mantelzorger staat deels in het teken van de zorg voor een zieke naaste. Logeerzorg voor die naaste kan de mantelzorger even lucht geven. 

De gemeenten Heerde en Epe voeren daarvoor nu samen een proefproject uit. Het project loopt tot april 2020.

Logeerzorg

Bij logeerzorg verblijft de zorgvrager overdag en ’s nachts ergens waar professionele zorg voorhanden is. Voor dit proefproject is dat bij zorghotel Groot Stokkert in Wapenveld of bij een woon-zorglocatie van Viattence in Heerde of Epe. De zorgvrager kan alleen uit logeren gaan of samen met de mantelzorger. Zo’n logeerverblijf kan ook dienen om vast te wennen aan een verhuizing naar een woon-zorglocatie.

Dankbaar en zwaar

Wethouder Lia de Waard-Oudesluijs van de gemeente Epe: “Mantelzorg is zowel een dankbare als een zware taak. Met logeerzorg kan de mantelzorger even op adem komen. Zo zorgt de mantelzorger ook goed voor zichzelf. Bovendien vergroot logeerzorg de kans dat de zorgvrager langer thuis kan blijven wonen.”

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor het proefproject Logeerzorg geldt een aantal voorwaarden. De zorgvrager moet wonen in de gemeente Heerde of Epe en minimaal 50 jaar zijn. Deze en andere voorwaarden bespreekt de aanvrager met de mantelzorgcoördinator van de betreffende gemeente.

Subsidie

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) riep vorig jaar gemeenten op voorstellen in te dienen voor  logeerzorg. De gemeenten Heerde en Epe dienden samen een voorstel in. Afgelopen april  werd dit voorstel een van 10 gemeentelijke proefprojecten die VWS selecteerde voor een subsidie. Wethouder De Waard-Oudesluijs: “De proefprojecten zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de vraag naar logeerzorg en de meerwaarde ervan. We zijn blij dat ons proefproject is geselecteerd voor de subsidie van VWS. Zo kan logeerzorg in onze gemeenten een nieuwe impuls krijgen.”

Meer informatie

Meer informatie over het proefproject Logeerzorg staat op www.epe.nl/mantelzorg.

Pagina opties