Initiatieven voor ondernemers | Coronavirus (23-12-2021)

Dit item is verlopen op 14-01-2022.

Vanuit de Rijksoverheid en vanuit gemeente Epe zijn er verschillende initiatieven voor ondernemers in verband met het coronavirus COVID-19. Hieronder vindt u hierover meer informatie. 

Kabinet breidt coronasteun uit na directe lockdown

Vanwege de onzekerheid over de nieuwe virusvariant heeft het kabinet afgelopen zaterdag een lockdown aangekondigd. Deze lockdown ging zondag 19 december 2021 direct in. Ondernemers hadden door de korte tijd tussen de aankondiging en de invoering van de lockdown weinig kans om hun bedrijfsvoering tijdig aan te passen. Daarom verruimt het kabinet het economisch steunpakket voor het vierde kwartaal van dit jaar om werkenden en ondernemers extra ondersteuning en zekerheid te bieden.

Zo gaat het maximale omzetverlies waarvoor loonsteun (NOW) wordt gegeven van 80% naar 90%. Ook komen ondernemers het vierde kwartaal in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten bij 20% omzetverlies in plaats van bij 30%. Voor de verruiming van het steunpakket trekt het kabinet 590 miljoen euro extra uit.

Klik hier voor meer informatie

Corona, en winkelen en boodschappen doen

De detailhandel is gesloten met ingang van 19 december 2021. Ook niet-medische contactberoepen sluiten hun deuren. Een aantal winkels is wel open. 

De volgende winkels mogen geopend zijn van 5.00 tot 20.00 uur:

 • winkels in de levensmiddelenbranche voor mens en dier, zoals supermarkten, dierenwinkels en slijterijen;
 • winkels in zorg- of welzijnshulpmiddelen, zoals een thuiszorgwinkel;
 • groothandels voor levering ten behoeve van personen in de uitoefening van beroep of bedrijf;
 • drogisterijen, opticiens en audiciens.
 • bouwmarkten, uitsluitend voor afhaal
 • winkels voor benodigdheden voor een uitvaart
 • winkels buiten voor uitsluitend kerstbomenverkoop (tot 17.00 uur).

Voor apotheken, tankstations en winkels op luchthavens na de securitycheck gelden geen specifieke sluitingstijden.

Functies bij winkels die open mogen blijven

 • Niet-essentiële winkels blijven dicht, tenzij ze essentiële diensten leveren, zoals post- en pakketservices of bankdiensten. Dat deel van de winkel mag toegankelijk blijven voor klanten. Uiteraard gelden de basismaatregelen, zoals het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 M afstand.
 • De rest van de niet- essentiële winkel is niet toegankelijk. De producten in dat gedeelte van de winkel mogen wel met ‘click en collect’ aan de deur worden afgehaald en betaald, nadat deze online of telefonisch zijn besteld.

Andere coronaregels tijdens het winkelen en boodschappen doen

 • Iedereen draagt verplicht een mondkapje in publieke ruimtes, zoals winkels en supermarkten.
 • Iedereen houdt zich aan de basisregels . Het is verplicht om 1,5 meter afstand tot elkaar te houden. 
 • Doe je boodschappen zo veel mogelijk alleen.  

Voor winkeliers

 • Voor winkels (doorstroomlocaties) geldt 1 bezoeker per 5 m2.
 • De winkelier is verplicht om het afhalen/retourneren te organiseren:
  • met een afhaalpunt aan de deur van de winkel of op het parkeerterrein (zoals bij bouwmarkten)
  • zonder dat er een oploop van publiek ontstaat;
  • met een sober ingerichte afhaallocatie, geen uitstallingen, terrastheaters of bijvoorbeeld entertainment.

Meer weten? Klik hier

Click&Collect

Alle niet-essentiele winkels zijn gesloten tijdens de lockdown. Het is wel toegestaan om bestellingen af te halen tot 17.00 uur.

Hoe werkt het?

 1. Plaats online of telefonisch je bestelling bij een winkel.
 2. Je ontvangt een bevestiging met praktische informatie over het veilig afhalen van je bestelling. Afhalen kan tot 17.00 uur.
 3. Kom alleen naar de winkel om je bestelling af te halen. Heb je klachten? Kom niet naar de winkel, blijf thuis en doe een test.
 4. Het personeel van de winkel zet de bestelling voor je klaar aan de deur.
 5. Betaal zoveel mogelijk contactloos.

Essentiële/ niet-essentiële winkels

Er zijn winkels  die deels  als essentieel  en deels als  niet-essentieel aangemerkt kunnen worden. In  dergelijke gevallen mogen winkels open zijn indien hoofdzakelijk sprake is van essentiële detailhandel. Dit is het geval wanneer de  omzet minstens  voor  70%  voortkomt uit essentiële  detailhandel.  Bij het vaststellen van de omzet is de feitelijke situatie over een langere tijd bepalend en wordt uitgegaan van de omzetsituatie zoals deze was voor het moment van inwerkingtreding van  de onderhavige regeling. Hiermee wordt dan ook aangesloten bij de omzetnorm zoals die gold in de lockdown in de winter van 2020/21.

In verband met een nadere uitwerking van de regels valt een bloemist, in tegenstelling tot eerdere berichten, onder niet-essentieel. De producten mogen enkel via Click&Collect worden verkocht.

Bijdrage tot €1000,- voor Coronatoegangscontrole

Organisaties en ondernemers uit de gemeente Epe die extra kosten maken of hebben gemaakt voor de controle van coronatoegangsbewijzen, kunnen een aanvraag bij de gemeente indienen voor een tegemoetkoming van maximaal € 1000,- . De tegemoetkoming is bedoeld voor de extra kosten voor de inzet van medewerkers of vrijwilligers, die coronatoegangsbewijzen controleren of materiële kosten als polsbandjes.

Tegemoetkoming aanvragen

Vanaf 16 december staat op www.epe.nl/coronatoegangsbewijs een aanvraagformulier, dat men online kan invullen. Daarbij is DigiD of E-herkenning (bedrijven) nodig. De aanvraag moet betrekking hebben op kosten, die tussen 22 september en 31 december 2021 zijn gemaakt. Ondernemers en organisaties kunnen tot en met 31 januari 2022 een aanvraag indienen. De gemeente behandelt de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Voor deze regeling is maximaal €85.000,- beschikbaar.

Wie komen in aanmerking?

De regeling is bedoeld voor bedrijven, (sport)verenigingen en organisaties die verplicht zijn een coronatoegangscontrole uit te voeren. De controles op coronatoegangsbewijzen geldt voor:

 • eet- en drinkgelegenheden, waaronder sportkantines;
 • culturele activiteiten die binnen plaatsvinden;
 • publieke plaatsen, zoals musea en monumenten;
 • evenementen;
 • georganiseerde sportactiviteiten en -wedstrijden;
 • georganiseerde kunst en cultuur vanaf 18 jaar, zoals muziekles, schilderles en repetities voor zang, dans en toneel.

Toekenning

De aanvragers van de tegemoetkoming krijgen zo snel mogelijk maar uiterlijk 1 maart bericht over de toekenning. Als de bijdrage wordt toegekend maakt de gemeente het bedrag zo snel mogelijk over. Als een organisatie of ondernemer de coronatoegangscontroles niet goed heeft uitgevoerd, honoreert de gemeente de aanvraag niet.

Contact tijdens de kerstvakantie

Tijdens de Kerstvakantie (27 t/m 31 december) hebben Marjolein en Inge vakantie. Heeft u een dringende vraag, die niet kan wachten tot het nieuwe jaar? Stuur dan Marjolein en Inge een appje (Marjolein van Alken: 06 48 46 17 95, Inge Rietberg: 06 50 07 27 73. Eén van hen neemt dan z.s.m. contact met u op.

Pagina opties