‘In huis is het nu nog behaaglijker' (18-07-2019)

Dit item is verlopen op 31-12-2019.

Ja, hij heeft ook meegedaan aan de gemeentelijke actie ‘groepsaankoop woonisolatie’. Natuurlijk snapt hij dat dit ietwat vreemd overkomt voor iemand van zijn leeftijd. Leo van der Meiden uit Vaassen is namelijk ruim 87 jaar. “Toch heb ik gereageerd op het schrijven van de gemeente. Ik denk dat de kans klein is dat deze investering door mij persoonlijk terugverdiend wordt. Maar door de volgende generaties wel. Het huis is hierdoor vast meer waard geworden. Een voordeel waar ik wel al iets van merk? Ik heb de indruk dat het behaaglijker is in huis.”

Meneer Van der Meiden is eerste bewoner van deze tussenwoning aan het Vaassense Berkenoord. “Toen de woningen begin jaren zeventig zijn opgeleverd, zijn we hier meteen komen wonen.” Ook nu hij hier nog alleen woont (z’n vrouw overleed drie jaar geleden, red.) wil hij niet verhuizen. “Het huis is groot, de tuin ook, ik kan dat zelf allemaal niet meer. Maar ik krijg veel hulp van mijn drie zoons, hun echtgenotes en van kleinkinderen en achterkleinkinderen. Daarbij heb ik een hulp in het huishouden en ook een tuinman. Ik wil hier namelijk niet weg.”

Toen het schrijven van de gemeente over de groepsaankoop woonisolatie dus bij hem in de brievenbus viel, nam hij contact op. “Ja, ik wilde best dat iemand hier kwam controleren hoe de ‘isolatiestaat’ van mijn woning was.” Dubbele beglazing, vloerisolatie, dat was in deze woning allemaal al eens gebeurd. “Maar in het adviesgesprek kwam aan bod dat spouwmuurisolatie wellicht nog wel interessant kon zijn. De meneer heeft mij overtuigd.” Het gesprek verliep constructief en eerlijk, zo herinnert meneer Van der Meiden zich. “Zo heb ik verteld dat de zolder niet geïsoleerd hoefde te worden. Daar staan mijn wasmachine en droger. Als je dat gaat isoleren, dan krijg je veel meer vocht in huis. Die visie vond de meneer waarmee ik dat gesprek had, wel logisch.”

Inmiddels is de spouwmuurisolatie in deze woning een paar maanden geleden al geregeld. De buitenmuren voor en achter kregen diverse gaatjes, daarin werden korreltjes gespoten om de tussenruimte op te vullen. Meneer Van der Meiden merkt nu al resultaat. “Die kieren rondom kozijnen, zijn dichtgespoten. Daar is tocht merkbaar verminderd. Dat is zeker verbeterd. Daarnaast heb ik de indruk dat het klimaat in de woning stabieler is. Ook tijdens de afgelopen warme periode. Het was hier behaaglijker dan ooit. Ik ben dus blij dat ik dit gedaan heb. Inderdaad niet alleen voor de tijd die mij nog gegeven is. Maar ook voor de toekomst, wanneer ik er niet meer ben. Deze investering maakt het huis wellicht toch wat aantrekkelijker wanneer het ooit onverhoopt verkocht moet worden.”

De groepsaankoop woonisolatie werd georganiseerd door het Regionaal Energieloket. Deelnemen kon tot 25 juni 2019. Waarschijnlijk volgt er tezijnertijd een nieuwe groepsaankoop voor energiebesparende maatregelen.

Pagina opties