Hondenbeleid in de gemeente Epe

Dit item is verlopen op 31-10-2017.

Veel inwoners van Epe zijn de trotse bezitter van één of meerdere honden. Voor de gezondheid van de hond is het belangrijk dat deze lekker buiten kan rennen en spelen en daar is ruimte voor in Epe. Wel is het belangrijk dat u zich als hondenbezitter aan een aantal regels houdt die zijn opgesteld. Want behalve het plezier dat mensen aan honden beleven, wordt er ook overlast ervaren. Voor veel mensen is hondenpoep bijvoorbeeld een grote bron van ergernis. Om de overlast van honden(poep) zo veel mogelijk te beperken, heeft de gemeente Epe een hondenbeleid.

Losloopvelden

Op losloopvelden mogen de honden loslopen en rennen. Maar het is geen plek om de hond te laten poepen. Daarom is het verplicht om de hondenpoep op losloopvelden op te ruimen. De losloopvelden zijn verspreid over Epe en Vaassen. Ze zijn te herkennen aan de borden.

Uitlaatstroken

Een uitlaatstrook is een plek binnen de bebouwde kom waar honden hun behoeftes kunnen doen. Op deze stroken hoeft u de hondenpoep niet op te ruimen. Ieder dorp heeft een aantal uitlaatstroken. Uit onderzoek blijkt dat de uitlaatstroken in de gemeente Epe goed worden gebruikt. Maar als er te veel hondenpoep op die uitlaatstroken ligt, dan leidt dat bijvoorbeeld tot stankoverlast. Daarom huurt de gemeente een hondenpoepzuiger in om de meest vervuilde uitlaatstroken weer schoon te maken.

Opruimzakjes en prullenbakken

Er zijn verschillende opruimmiddelen in de handel, zoals een poepschepje, speciale opruimzakjes, een poepgrijper etc. De gemeente heeft dispensers (zakjesautomaten) en speciale afvalbakken in de centra van de dorpen geplaatst. De zakjesautomaten vindt u  langs de verschillende looproutes die veel door hondenbezitters worden gebruikt. Deze opruimzakjes zijn biologisch afbreekbaar. Hierdoor kunt u het zakje met inhoud in iedere gewenste container doen, dus ook bij u thuis. De opruimzakjes zijn ook te koop bij dierenspeciaalzaken.

Handhaving en boetes

De gemeente houdt regelmatig toezicht- en handhavingacties om te controleren of hondenbezitters zich houden aan de regels. Naast waarschuwen kan de gemeente ook boetes opleggen. Hieronder een overzicht en bedragen van de boetes. 

  • het niet opruimen van hondenpoep (met uitzondering van de uitlaatstroken) € 90,-.
  • het los laten lopen van honden € 90,-.
  • honden op kinderspeelplaatsen, speelweides of in zandbakken € 90,-.
  • het niet bij zich hebben van een opruimmiddel (bijvoorbeeld een schepje, zakje) € 90,-.

de Officier van Justitie (OvJ) legt de hondenbezitter een flinke boete op als honden die verplicht zijn om een muilkorf te dragen, zonder muilkorf worden aangetroffen. De hoogte van deze boete wordt door de OvJ bepaald.

Pagina opties