Gemeente Epe wil starters op koopwoningmarkt meer bieden (28-01-2021)

Dit item is verlopen op 04-03-2021.
Afbeelding bij gemeente Epe wil starters op koopwoningmarkt meer bieden

De prijzen van koopwoningen zijn de laatste jaren fors gestegen. Om hier beter op aan te sluiten stelt het college van B&W voor de voorwaarden voor een starterslening aan te passen en te verruimen. 

Wie in gemeente Epe zijn eerste woning wil kopen, krijgt daardoor meer financiële ruimte. Dankzij deze starterslening kunnen zij net wat meer lenen. De eerste drie jaar betalen starters geen maandlasten voor de starterslening. De starterslening is beschikbaar voor aankoop van bestaande woningen en nieuwbouwwoningen.

Starters op de koopwoningmarkt kunnen volgens de nieuwe verordening een starterslening aanvragen voor woningen met een koopsom tot maximaal 288 duizend euro. Dat was totnogtoe een bedrag van 225 duizend euro. Wie een energieneutrale woning op het oog heeft, kan nog eens 10 duizend euro meer lenen. Voor deze nul-op-de meter woningen geldt een maximum van bijna 300 duizend euro. De starterslening bedraagt maximaal 12% van de koopsom van de woning met een maximum van 40 duizend euro. Kosten voor verbeteringen aan de woning kunnen deels in de berekening van de starterslening worden meegenomen.

Provincie Gelderland betaalt mee

Gemeente Epe heeft eerder startersleningen uitgegeven. Deze bedroegen maximaal 20 duizend euro. Provincie Gelderland gaat deze nieuwe ronde hetzelfde bedrag meebetalen aan de starterslening. Een voorwaarde hiervoor is dat leeftijdsgrens van 35 jaar vervalt. Deze leeftijdsgrens wordt daarom geschrapt. Alle koopstarters komen nu in aanmerking, zolang het wel gaat om de aankoop van de eerste woning. Met deze verdubbeling van de maximale bijdrage en de verhoging van de maximale koopsom, krijgen starters veel meer kansen op de koopwoningmarkt.

Wethouder Robert Scholten: “We willen graag meer starters helpen aan een eigen woning. Met dit voorstel krijgen zij de mogelijkheid om meer steun te krijgen om een koopwoning te bemachtigen. De starterslening is niet alleen verdubbeld, maar ook het maximale koopbedrag is verhoogd. Wie voor het eerst een huis wil kopen in gemeente Epe, heeft nu meer keuze. Zowel bestaande woningen komen in aanmerking als geplande nieuwbouwwoningen en -appartementen in de centra van Epe en Vaassen.”

Op is op

Nieuwe startersleningen worden gefinancierd uit aflossingen van eerder verstrekte startersleningen. Voor dat budget geldt: op is op. Op dit moment is er budget voor dertig startersleningen. Dat is exclusief de bijdrage door de provincie. Daarmee komt er waarschijnlijk budget voor in totaal zestig startersleningen.

Definitief besluit

Het  college van B&W heeft dinsdag besloten de gemeenteraad het plan voor te leggen om een nieuwe verordening starterslening vast te stellen. Op 18 februari a.s. staat de starterslening op de agenda van de raadsvergadering. Dan wordt een definitief besluit genomen over de vernieuwde starterslening. Wie in aanmerking wil komen, kan zich straks aanmelden bij gemeente Epe. De aanvraag kan via de website worden ingediend: ga naar www.epe.nl en zoek op starterslening. Als het besluit definitief wordt vastgesteld, wordt de informatie op de website bijgewerkt.

Pagina opties