Gemeente Epe realiseert bloeiende akkerranden (02-06-2021)

Dit item is verlopen op 12-06-2021.

Op verschillende locaties realiseert de gemeente Epe dit voorjaar bloeiende akkerranden op terreinen van agrariƫrs en particulieren. Door randen van een weiland of akker in te zaaien met een kruidenmengsel helpen we de natuur op meerdere manieren. Het vergroot de biodiversiteit.

De bloeiende planten trekken namelijk insecten aan, die voedsel zijn voor vogels en kleine zoogdiersoorten. Die op hun beurt weer gegeten worden door roofdieren zoals uilen, valken en vossen. Ook bieden de kruidenranden schuilgelegenheid voor deze dieren. Hoe uitgebreider het netwerk van kruidenranden en hoe meer bijvoorbeeld knotwilgenrijen en houtsingels, hoe beter deze dieren zich kunnen verplaatsen. Een bijkomend voordeel is dat het ook de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups lokt, zoals sluipwespen.

Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met de Clean Tech Regio. Een aantal aangrenzende gemeenten doet mee in dit project. De akkerranden zijn ingezaaid door een plaatselijke loonwerker. Gemeente Epe waardeert het dat inwoners bereid zijn een deel van hun grond beschikbaar te stellen om de biodiversiteit te vergroten. En, het levert komende zomer ook mooie plaatjes op!

Op de foto: wethouder Jan Aalbers bij een recent ingezaaide akkerrand in Emst.

Pagina opties