Enthousiasme voor energiebesparing aangewakkerd door warmtefoto (16-02-2021)

Afbeelding bij enthousiasme voor energiebesparing aangewakkerd door warmtefoto

Onderweg naar het huis van energiecoach Gerda Bouwmeester verandert de weg van verhard naar onverhard. Het bos omringt de weg naar haar huis in Emst. Bij aankomst krijgt de energieadviseur een warm welkom, waardoor hij zich gelijk op zijn gemak voelt. Het persoonlijk contact is dan ook haar sterke kant als energiecoach.

De keukentafelgesprekken met Gerda laten vanwege corona nog even op zich wachten. Maar dat maakt haar niet minder enthousiast. Vandaag maakt Ron Stet, de energieadviseur van het energieloket, warmtefoto’s van het huis van Gerda. Het huis uit 1995 is ontworpen door een lokale architect en staat er netjes bij. Wat zullen de foto’s vertellen over het energieverlies?

Bouwjaar en energie

Het bouwjaar van een woning zegt al veel over de verwachte energieke staat. De regelgeving voor bouwen is in de afgelopen decennia steeds aangescherpt, naar inmiddels bijna energieneutraal bouwen. Het huis van Gerda is gebouwd in de jaren ‘90. Het staat op zand, zoals ze dat noemen, wat inhoudt dat ze geen kruipruimte
heeft onder de woning. De muren en het dak zijn matig geïsoleerd en de ramen van dubbelglas. Dit alles was in deze bouwperiode de standaard. Er
valt zeker nog winst te behalen door energiebesparende maatregelen te nemen, al is de winst bij oudere huizen groter.

Vergelijkend beeld

Warmtefoto’s laten altijd een vergelijkend beeld zien. Hoe warm is de gevel ten opzichte van de ramen of de panelen? Op de foto van het huis wordt duidelijk dat boven een slaapkamerraam open staat. Ook de openstaande ventilatieroosters zijn goed zichtbaar. Ventilatie is belangrijk. Er is geen mechanisch systeem aanwezig, dus moet Gerda een raam open zetten om te ventileren. Ze heeft van haar werk als energiecoach geleerd dat ze het raam niet de hele dag hoeft open te zetten. Ze sluit het raam voordat het in de avond kouder wordt. In de winter is het openzetten van de ventilatieroosters al voldoende. Een half uur per dag het slaapkamerraam op een kier zorgt voor voldoende luchtverversing.

Ramen terugverdienen

De isolatie van de gevel is beter dan die van de ramen. Dit is zichtbaar op de foto’s van alle gevels. De kozijnen zijn breed genoeg voor HR++ of zelfs triple glas. De huidige ramen zijn zo ongeveer 25 jaar oud. Het is dus niet gek om ze een keer te vervangen. Gerda vraagt de adviseur: “Verdient dat zichzelf wel terug?” Ron legt uit dat het slim is om de ramen te vervangen als er ook geschilderd wordt. En werkzaamheden combineren is vaak gunstiger voor de portemonnee. Het glas is evengoed wel prijzig en omdat het huis nu standaard dubbelglas heeft is de winst beperkt. De terugverdientijd is ongeveer vijftien jaar.

Groepsaankoop Isolatie

Door uw woning te isoleren kunt u flink besparen op uw energierekening. Daarnaast is het ook beter voor het milieu, omdat er minder CO2 wordt uitgestoten. De gemeente organiseert samen met het Regionaal Energieloket een isolatieactie voor de hele gemeente. Bewoners ontvangen deze week een brief met meer informatie.

Online informatieavond

Op woensdag 17 februari om 19:30 uur begint een online informatieavond waarop u al uw vragen kunt stellen aan de gemeente, het Regionaal Energieloket en de installateur. Meer informatie vindt u op de website van het Regionaal Energieloket.

Emst: doe ook mee!

Gerda Bouwmeester werd energiecoach omdat ze geïnteresseerd is in de verandering naar een duurzamer leven. “Mijn dochter enthousiasmeert mij ook met duurzaamheidstips, niet alleen op het gebied van energie. Het is leuk om op deze manier bij te dragen aan verduurzaming.” Het verschil maken begint bij weten wat je kunt doen. Het afgelopen jaar heeft Gerda veel geleerd over de kleine maatregelen die je binnenshuis kunt nemen. Voor de buitenkant - de bouwkunde - is een warmtefoto heel interessant. Gerda: “Een warmtefoto geeft inzicht in de staat van het huis. Daardoor wil je op zoek naar de oorzaak en een oplossing”.

Flyer op de mat

Deze week valt bij een groot deel van de huizen in Emst een fl yer op de mat. Want na de Hoge Weerd gaan we in Emst warmtefoto’s maken! Wilt u ook inzicht in energiebesparende mogelijkheden? Doe dan mee en geef uw huis op! Op de flyer staat hoe de actie werkt.

Pagina opties