Energiecoach en raadslid Jan Willem (10-12-2020)

Dit item is verlopen op 21-01-2021.
Afbeelding bij energiecoach en raadslid Jan Willem

Energiecoach en raadslid Jan Willem van der Baan vertelt over zijn belangrijkste inzichten om energie te besparen. Dit doet hij aan de hand van een warmtefoto van zijn eigen huis. Op de foto kun je precies zien waar warmte weglekt.

Van der Baan: “Je realiseert je ineens hoeveel warmte je huis eigenlijk verliest en ook op welke manier.” Met dit inzicht moet je wel energie gaan besparen. Want waar warmte wegstroomt vloeit ook geld uit je portemonnee weg. Zeker voor mensen die weinig te besteden hebben geldt: je kunt met kleine aanpassingen heel veel bereiken. Jan Willem zegt dan ook: “Energie besparen is goed voor de portemonnee en goed voor het milieu.”

Warme badkamer 


Op de warmtefoto is te zien dat de muur bij de badkamer rood (en geel) kleurt. Hier verliest de woning veel warmte. ”Hier schrok ik echt van. De radiator in de badkamer staat aan omdat het daar vaak koud is. Ik verlies hier meer warmte door dan ik dacht”, zegt Van der Baan. Zijn huis, dat in de Hoge Weerd staat, stamt uit de jaren 70. In die periode werden huizen gebouwd zonder isolatie. De buitenmuren bestaan uit een binnenste en een buitenste stenen muur en de ruimte ertussen heet een spouw. Deze spouw kun je laten isoleren. In de aanbouw aan de achterkant van zijn huis zit ook een radiator tegen een muur aan. Deze staat ook aan, maar er lekt volgens de warmtefoto geen warmte weg. Dit is te danken aan de geïsoleerde muur. Isoleren is dus een goed idee.

Kleine beurs, grote winst

Er zijn twee redenen waarom Jan Willem naast zijn raadslidmaatschap ook vrijwillig energiecoach is geworden: het is goed voor het milieu en hij wil graag mensen met een smalle beurs helpen. “De betaalbaarheid van de energietransitie is voor mij een belangrijke drijfveer. Ik wil mensen met een kleinere beurs graag helpen te besparen. Dit kan door kleine maatregelen.” Hij noemt als voorbeeld zijn eigen voordeur. Daar lekte ook warmte door weg, wat hij niet had verwacht. “Dit was simpel op te lossen: met een tochtstrip en een knip op de deur, zodat hij beter sluit. Daarom ben ik ook blij dat we het komende jaar als gemeente met dit soort kleine besparingsprojecten aan de slag gaan.”

Wat kun je doen?

De maatregelen in de tabel geven aan wat je zoal kunt doen om energie te besparen. Er is echter nog veel meer mogelijk. Energiecoaches helpen bewoners inzicht te krijgen in hun energieverbruik. Energieadviseur Ron Stet organiseert sinds dit jaar kleinschalige warmtefoto-acties. In een buurt worden een paar honderd woningen geselecteerd met een uitnodiging aan de huurder of eigenaar om hun huis te laten fotograferen. De warmtefoto’s worden vervolgens toegelicht in een online bijeenkomst. Na deze webinar bellen de energiecoaches de deelnemers nog op om ze verder te helpen met vragen.

Hoge Weerd aan de beurt

Op dit moment is de buurt waar Jan Willem woont aan de beurt. Een goede reden voor hem om zijn eigen ervaringen met buurtgenoten te delen. Hij hoopt dat veel buurtgenoten zich aanmelden voor deze actie. “Want samen kunnen we nog veel besparen. Een kleine bijdrage resulteert al in een grote winst. Wees alvast voorbereid op de toekomst en begin nu!” Deze week ontvangen de bewoners van de geselecteerde woningen in de Hoge Weerd een flyer met informatie over deze actie. Daarop staat ook hoe ze hun woning kunnen aanmelden.

Niet geselecteerd?

Is uw woning niet geselecteerd maar wilt u ook graag bespaartips ontvangen? Dat kan! Vraag via de website www.epe.nl/energiecoach een gesprek met een energiecoach aan. De energiecoaches kunnen met een warmtebeeldcamera warmtelekken in uw huis opsporen. Het kan zijn dat uw buurt binnenkort ook geselecteerd wordt voor een warmtefoto-actie. De energiecoach zal dit dan meedelen.

Energiebesparende maatregelen nemen

Op de website www.regionaalenergieloket.nl/epe leest u meer over mogelijkheden, subsidies en leningen om uw huis te verduurzamen. U kunt ook kiezen voor een gratis online huisscan. Let bij het isoleren van uw huis wel op de mogelijke aanwezigheid van vleermuizen of vogels. Het bedrijf dat u inschakelt voor de uitvoering kan u hierover adviseren.

Pagina opties