Energie besparen en onderhoud gaan hand in hand (30-12-2020)

Jan van der Zaan is inwoner van Vaassen en als energiecoach actief op het gebied van energie besparen. Tijdens de Buurtactie Energiezuinig Wonen in Vaassen is de woning van Jan uitgekozen als voorbeeldwoning. Hierdoor weet hij nu precies hoe energiezuinig zijn woning is. En wat blijkt? “Als je goed zorgt voor je kostbaarste bezit, dan gaat energie besparen vanzelf."

Hoe aanpakken?

Eigenlijk niet meer dan logisch, zou je denken. Maar niet iedere woningeigenaar weet hoe je dat aan moet pakken. Op dit moment kunnen woningeigenaren in Epe-Oost hun huis aanmelden als voorbeeldwoning. Uit de aanmeldingen worden woningen geselecteerd op bouwperiode en type woning. Als uw woning gekozen wordt, neemt de adviseur contact op voor een inspectie.

Grondige inspectie

Jan vertelt: “Het was een grondige inspectie. Want er werd een warmtefoto gemaakt, de adviseur keek naar het dak, de spouw (ruimte tussen de bouwmuren), onder de vloer en zelfs naar installaties en apparaten.”

Belangrijk

De selectie op bouwperiode is belangrijk voor de ‘energieke staat’ van het huis. Per bouwperiode gelden namelijk andere isolatie-eisen. In de jaren ’70 werden huizen nog niet geïsoleerd bij de bouw, maar in de jaren ’90 wel. De bouweisen per periode zijn dus een belangrijke leidraad voor de ‘energieke staat’ van een woning.

Schrikeffect

Zorgen over het milieu begonnen bij Jan al in de jaren ’80. “We rekenden scenario’s uit voor de toename van auto’s op de Nederlandse wegen. Ik schrok ervan dat het aantal auto’s binnen een paar jaar zou verdubbelen. Het schrikeffect is inmiddels omgezet in een bijdrage aan een beter milieu door mijn vrijwilligerswerk als energiecoach."

Vervangingsmomenten

Als energiecoach heeft Van der Zaan een realistische kijk op verduurzaming. Hij adviseert mensen om te kijken naar natuurlijke vervangingsmomenten. Dit zijn momenten die vanzelf komen, bijvoorbeeld als de verwarmingsketel aan vervanging toe is. “Als je toch al bezig bent, doe het dan ook goed voor het milieu. In elk geval daar waar de extra investering ook echt iets oplevert op je energierekening.”

Twee varianten

In het rapport van de voorbeeldwoning staan twee varianten beschreven. Een energiezuinige en een zeer energiezuinige variant. De energiezuinige variant staat voor een flinke besparing op de energierekening. De laatste variant - de zeer energiezuinige - is een voorbereiding op warmteafgifte via een warmtepomp.

Inzicht helpt

“Het is goed om te weten waar je staat met je huis”, deelt Jan mee. Inzicht helpt mensen om goede afwegingen te maken. Gemeente Epe werkt met het Regionaal Energieloket samen om inwoners dit inzicht te geven. Van der Zaan adviseert mensen om mee te doen met acties. “Zo krijgen ze inzicht in de ‘energieke staat’ van hun huis. Met dit inzicht kunnen ze een afspraak maken met onze lokale energieadviseur, die heeft de kennis voor de volgende stap.”

Webinar

Heeft u een brief ontvangen over de Buurtactie Energiezuinig Wonen in Epe-Oost? Geef uw huis nu op als voorbeeldwoning en volg de webinar die hierop volgt. Opgeven kan via: www.regionaalenergieloket/epe. U kunt daar via de button van de buurtactie uw woning aanmelden. Heeft u daarna nog vragen over het rapport? De energiecoaches staan voor u klaar om de rapporten toe te lichten voor uw situatie. U kunt een gesprek aanvragen via www.epe.nl/energiecoach.

Pagina opties