Echtpaar Sijtsma: ‘Dit heeft alleen maar voordelen’

Dit item is verlopen op 07-07-2019.

Deelnemers ‘groepsaankoop Isolatie’ gemeente Epe aan het woord

Hun vrijstaande woning aan de rand van Epe stamt uit 1968. Daarbij heeft het echtpaar iets met het milieu. Toen ze hoorden dat de gemeente Epe een tweetal voorlichtingsavonden zou houden over het zogeheten onderwerp ‘groepsaankoop isolatie’, was de interesse van Betty en Jenno Sijtsma meer dan gewekt. “Ik ben naar die avond (7 mei in het gemeentehuis) gegaan, heb me laten voorlichten en schreef me direct in voor een zogeheten woningcheck”, aldus Betty Sijtsma.

Een paar dagen later meldde zich een adviseur bij het echtpaar Sijtsma thuis. “Hij heeft gekeken of ons huis wel geschikt was om de milieu- en energiebesparende maatregelen uit te voeren.” Er is één belangrijke voorwaarde om deze isolatiewerkzaamheden rendabel te laten zijn. De woning moet gebouwd zijn tussen 1920 en 1987. Bij de Sijtsma’s is dat zo. Daarom wilden ze, net als vele andere Epenaren, alles weten over deze actie. “Vloerisolatie, dubbel glas, zonnepanelen, spouwmuurisolatie, het komt allemaal aan bod tijdens de woningcheck. Een dergelijk adviesgesprek kost slechts 29 euro. Daarna weet je als huiseigenaar direct waar je aan toe bent”, aldus het echtpaar Sijtsma. “De adviseur zette alles op een rij, maakte een offerte op maat en wij konden kiezen wat we wilden aanpakken.” Kortom: het gesprek verliep ‘keurig’, meldt het duo. “De offerte op maat kwam een dag later. We hebben gekozen voor vloerisolatie en voor spouwmuurisolatie.”

Rouwenhorst Isolatie voert werkzaamheden uit

Een week later was de afspraak met het desbetreffende isolatiebedrijf (Rouwenhorst Isolatie uit Apeldoorn) en inmiddels zijn alle werkzaamheden al uitgevoerd. Het echtpaar Sijtsma is zeer content over de manier waarop. “De werknemers van Rouwenhorst werkten keurig netjes. Men legde ons stap voor stap uit wat er ging gebeuren en we kregen antwoord op al onze vragen.” Die isolatiekorrels onder je huis, wat is dat nu eigenlijk? En is het niet erg dat die op de grond liggen? Hoe weet je eigenlijk dat de spouwmuur echt vol zit? Het waren zo maar enkele prangende vragen die bij het echtpaar Sijtsma leefden. “We kregen er direct antwoord op en kwamen dus nergens voor verrassingen te staan. Ze lieten ons zelfs met een endoscoop meekijken in de muur. Erg interessant.”

’Alleen maar voordelen’

Uiteindelijk zijn er alleen maar voordelen aan deze actie groepsaankoop woonisolatie, vinden de Epenaren. “Natuurlijk doe je op deze manier iets goeds voor het milieu. Dat voelt goed voor onszelf, maar ook voor de generaties na ons. Bovendien zal deze maatregel meer behaaglijkheid en comfort in huis opleveren. En als je ook nog voelt dat je te maken hebt met vakmensen die weten wat ze doen, dan kun je alleen maar erg blij zijn dat je deze maatregelen aan je huis hebt laten uitvoeren.” En last but not least: deze groepsaankoop zorgt ervoor dat er een scherpe prijs neergelegd wordt. “Heel eerlijk? Dat is ook belangrijk om tot uitvoering van dit mooie project te komen.”

De groepsaankoop Isolatie wordt georganiseerd door het Regionaal Energieloket. De twee informatieavonden in de gemeente Epe zijn inmiddels al geweest. Toch kunnen geïnteresseerden zich tot 25 juni  nog altijd aanmelden voor een adviesgesprek/woningcheck. Hebt u daarvoor belangstelling, surf dan naar www.regionaalenergieloket.nl/epe

Voor overige informatie over hoe u uw woning kunt verduurzamen maakt u een afspraak met Energieloket van de gemeente Epe via www.epe.nl/energieloket.

Tekst en fotografie: Dennis Dekker

Pagina opties