Duurzaamheid geeft je een warm gevoel

Dit item is verlopen op 23-03-2018.

Duurzaamheid: je leest en hoort overal van alles over zonnepanelen, warmtepompen en andere oplossingen om je huis duurzamer te maken, over elektrische auto’s  en het verminderen van CO2 uitstoot. Ron Stet is energieadviseur voor de gemeente Epe. Hij nodigt u van harte uit om eens samen te kijken wat u kunt doen om uw huis duurzamer te maken.  

Gaat u in gesprek met Ron dan wordt dat een aangename reis in uw eigen woning. Hij bekijkt niet alleen de diverse mogelijkheden, maar hij inspireert u ook. Aan de hand van bouwtekeningen van uw huis en eventueel verschillende foto’s bekijkt Ron wat de energiebalans is in uw huis. Deze zogenaamde energiescan levert uiteindelijk een top 5 van energiemaatregelen op.  

Interactief

Ron kijkt samen met u wat er in uw huis aan warmte inkomt zoals warmte van de zon, maar ook hoe hoog de verwarming staat. Om vervolgens te kijken wat er aan warmte uit gaat, bijvoorbeeld omdat er veel kieren en gaten zijn. Een zogenaamde warmtebalans wordt er opgemaakt. Met een inzichtelijk computerprogramma maakt Ron het energieverloop in uw huis duidelijk. Zo kunt u in één oogopslag zien wat er gebeurt met uw gasrekening als u bijvoorbeeld vloerverwarming aan zou leggen, uw dak zou isoleren of dubbel glas neemt.

Testen

Met een aantal eenvoudige testjes komt u heel veel te weten over uw eigen huis. Als u bijvoorbeeld de verwarming ’s nachts uitzet dan kunt u de volgende ochtend zien hoeveel graden kouder het in huis is geworden. Als het veel graden scheelt dan is er veel warmteverlies. U kunt ook zelf een ‘keteltest’ doen. Knijp de ketel tot 50% van zijn capaciteit en kijk dan hoe warm het blijft in huis. De vraag is dan of er voldoende radiatoren in huis zijn of dat ze wel groot genoeg zijn. 

Zoveel mensen zoveel wensen

Het mag duidelijk zijn dat iedereen op het gebied van duurzaamheid andere wensen heeft. Het gaat Ron erom dat u er als bewoner blij van wordt. Voor sommige mensen geldt dat ze meer comfort willen ervaren in huis. Anderen gaat het meer om het besparen van energie of geld. En weer anderen vinden het bovendien belangrijk dat de maatregelen er mooi uitzien. Het maakt uiteindelijk niet uit waar u voor kiest. Voor elke vraag is een oplossing.

Meer weten?

Wilt u ook een gratis gesprek met Ron? Dit kan op woensdag van 16.00 – 20.00 uur in het gemeentehuis van Epe. Om de week is Ron op maandag van 17.00 -20.00 uur of donderdag van 13.00 – 17.00 uur in het gemeentehuis van Voorst. Voor een afspraak kunt u bellen naar 140578.

Pagina opties