Burgemeester: "Vakantie vieren we dit jaar bewuster dan ooit" (07-07-2020)

"Laten we onze herwonnen vrijheid koesteren en onze eigen verantwoordelijkheid daarvoor omarmen."

Beste inwoners, ondernemers en organisaties,

Tot en met augustus weten we waar we aan toe zijn: 1,5 meter afstand is altijd de norm. Én: maatregelen versoepelen kan alleen als het coronavirus onder controle blijft. Vanaf 1 juli hebben we binnen en buiten meer vrijheid dan sinds lange tijd. Sinds 12 maart, om precies te zijn. Op die datum golden voor het eerst corona-maatregelen. Maatregelen die gaandeweg steeds verder gingen, omdat het coronavirus zich steeds verder verspreidde. Het virus trok ook door ons land een spoor van angst, zorgen en verdriet.

Nu is in Nederland het coronavirus onder controle. Dat hebben we met ons allen voor elkaar gekregen door de maatregelen op te volgen. We bleven thuis en gingen alleen voor het hoognodige naar buiten. We leerden te hoesten en niezen in onze elleboog. We merkten hoe lang 20 seconden duurden. We verzonnen nieuwe manieren om elkaar te begroeten en ontmoeten. We poetsten onze digitale vaardigheden op om te kunnen blijven werken, leren en studeren.

Eerlijk is eerlijk, dat allemaal volhouden viel niet altijd mee. Dat het ons toch lukte komt doordat we het samen deden. Als het nodig was spraken we elkaar moed in en troostten we elkaar. Voor elkaar staken we de handen uit de mouwen, haalden we boodschappen en deden we klusjes. Kortom, we keken naar elkaar om en bleven elkaar op afstand nabij.  Dat zag en hoorde ik in onze gemeente en zie en hoor ik er nog steeds. Zo trekt het coronavirus nóg een spoor: een spoor van liefde, saamhorigheid en veerkracht.

De zomer en de vakantie lachen ons nu toe. Laten we vooral terug lachen. We kunnen en mogen weer genieten van onze herwonnen vrijheid, in eigen land of over de grens. Willen we vakantie vieren over de grens, dan checken we eerst de reisadviezen op www.nederlandwereldwijd.nl. We bereiden ons goed voor en gaan wijs op reis. Ook in andere landen vermijden we drukte en letten we op onze hygiëne. Ook daar houden we ons aan de geldende coronamaatregelen. Mogelijk zijn die anders dan bij ons.

Net als velen van u blijven mijn vrouw en ik thuis. Onze gemeente en de wijdere omgeving hebben veel moois te bieden. De rust van de prachtige natuur gaat hier hand in hand met het vermaak van horeca, winkels, musea en attracties. Genoeg om te (her)ontdekken en van te genieten. Gelukkig is er de nieuwe ‘druktemeter’ op www.visitveluwe.nl. Die laat ons zien waar we drukte moeten vermijden en waar we elkaar de ruimte kunnen geven.

Vakantie vieren we dit jaar vast bewuster dan ooit. Laten we onze herwonnen vrijheid koesteren en onze eigen verantwoordelijkheid daarvoor omarmen. Zodat we allemaal verantwoord en veilig kunnen genieten. #AlleenSamen. Ik wens u een heerlijke zomer!

Uw burgemeester,

Tom Horn

P.S.: De volgende open brief kunt u rond woensdag 5 augustus verwachten.

Pagina opties