Burgemeester: “Meer dan ooit zijn natuur en feestdagen waardevol voor ons” (05-11-2020)

Afbeelding bij Burgemeester: “Meer dan ooit zijn natuur en feestdagen waardevol voor ons”

“Meer dan ooit zijn natuur en feestdagen waardevol voor ons”

Beste inwoners, ondernemers en organisaties,

Terwijl ik deze brief schrijf weet ik nog niet of er weer nieuwe coronamaatregelen komen. Wat ik nu al wel weet, is dat het erom spant. De coronacijfers zijn echt meer dan zorgelijk. Het aantal besmettingen, het aantal mensen in het ziekenhuis en op de intensieve-zorgafdelingen, het aantal mensen dat aan COVID-19 overlijdt. Al deze cijfers zijn ronduit ernstig en voor de mensen die het betreft vaak dramatisch.

Ook in onze gemeente zijn er meer besmettingen dan ooit, zoals u kunt zien op de ‘coronakaart’ van Nederland. Ook wij moeten voorzichtig blijven en zien vol te houden. Behalve in Emst, Epe, Oene en Vaassen geldt dat ook om Emst, Epe, Oene en Vaassen. Daar wordt volop gewandeld, gefietst, gemountainbiket en paardgereden. Allemaal heerlijke manieren om van de prachtige natuur te genieten. Alleen… het wordt de laatste tijd daardoor nogal druk. Zelfs zó druk dat het leidt tot gevaarlijke situaties met (bijna-)botsingen. Zó druk dat natuurliefhebbers zich aan elkaar gaan ergeren en het wild verstoren. En ook zó druk dat die 1,5 meter afstand vaak niet meer mogelijk is.

Ik wil u graag zeggen: blijf vooral genieten van de natuur en doe dat met respect. Geef elkaar de ruimte. Blijf vriendelijk en heb geduld. Houd rekening met elkaar. Houd rekening met de planten en dieren die leven in de natuur waarvan wij zo houden en die voor ons zo waardevol is. Dan is de gemeente Epe behalve 100% wild, óók 100% veilig.

Behalve in onze mooie natuur kunnen we de zinnen ook verzetten tijdens de feestdagen. Eerst tijdens Sinterklaas, daarna tijdens de kerstdagen en tot slot van 2020 tijdens oud en nieuw. En oh, wat hebben we dat nodig! Meer dan ooit zijn zulke dagen waardevol. Dagen dat we extra aandacht hebben voor elkaar. Dagen waarop we samen willen zijn. Dagen van verbinding, hoop en liefde. Van menselijke warmte in een koud seizoen.

Dit jaar vullen we de feestdagen anders dan anders in. Ook voor mijn familie en mij is het een uitdaging: hoe kunnen we de feestdagen klein houden en tóch vieren? Die uitdaging doet een beroep op onze creativiteit. Wat kunnen we allemaal verzinnen wat wél kan? Hoe kunnen we nog wél saamhorigheid beleven? Hoe laten we onze dierbaren voelen dat we hen op afstand tóch nabij zijn?

Een van de ideeën was om voor al onze dierbaren een Sinterklaasgedicht te schrijven. En om dat gedicht dan naar hen op te sturen mét een chocoladeletter. Of om het langs te brengen. Of om het gedicht voor te lezen, dat te filmen en het filmpje te mailen. Of om het live voor te lezen tijdens een beeldbelsessie. Zo veel manieren om een gedicht te ‘brengen’. Zo veel manieren om aandacht voor elkaar te hebben. En die chocoladeletter sturen we dan wel na.

Borrelen bij u de creatieve ideeën ook al op? Hebt u misschien tips die u wilt delen? Ik ben benieuwd!

#AlleenSamen #Aandachtvoorelkaar

Uw burgemeester,

Tom Horn

Pagina opties