Burgemeester: "Gezonde zin in de zomer" (10-06-2021)

Dit item is verlopen op 22-07-2021.
Afbeelding bij open brief burgemeester Tom Horn: Gezonde zin in de zomer

"Gezonde zin in de zomer"

Beste inwoners, ondernemers en organisaties,

Wordt u ook zo blij van het heerlijke, zonnige weer? Van de mensen op de gezellige terrassen in onze mooie gemeente? Dat we weer kunnen genieten van activiteiten zoals zwemmen, winkelen, naar bioscoop, theater en uit eten gaan?

Er komen steeds meer versoepelingen en het ziet er rooskleurig uit voor de aanstaande zomer. Het vaccinatieprogramma verloopt soepel en snel. Binnenkort zijn de mensen aan de beurt die zijn geboren in 1990 of later. Oftewel, de dertigers komen rap in aanmerking om ingeënt te worden. De meeste dertigplussers zijn dus al minimaal eenmaal of zelfs al helemaal gevaccineerd. Het vaccinatieprogramma begint duidelijk haar vruchten af te werpen.

Maar de mogelijkheid tot versoepelen is vooral ook een verdienste: het gevolg van ons eigen gedrag. Natuurlijk hoor je vaak genoeg over incidenten, maar over het algemeen houdt het gros van de Nederlandse bevolking zich netjes aan de maatregelen, zeker hier in onze gemeente. En daarover hoor je niet zo veel in de media. Maar we kunnen rustig stellen dat we deze versoepelingen met z’n allen hebben verdiend. Een pluim voor iedereen is dus zeker op z’n plek. Daarom bij dezen een welgemeend CHAPEAU voor ons allemaal!

Tegelijkertijd komt de Nederlandse nuchterheid in mij naar boven. Want hoe fijn het ook is om te kunnen genieten van alles wat weer mag, laten we nog altijd voorzichtig blijven. Laten we verstandig blijven omgaan met de versoepelingen. Gevaccineerd of niet, we kunnen elkaar nog steeds besmetten. De bedoeling en verwachting is dat gevaccineerden niet of veel minder ziek worden na besmetting. Maar bij iedereen pakt een coronabesmetting weer anders uit. En je kunt nog steeds corona oplopen én doorgeven. Er zijn genoeg voorbeelden van varianten op het eerste virus zoals de Braziliaanse en de Indiase. Alle virussen veranderen immers voortdurend, dus ook het coronavirus.

Enfin, we blijven allemaal zelf verantwoordelijk voor ons eigen gedrag. Corona is nog altijd in ons midden, dus het blijft belangrijk om de basisregels toe te passen. De welbekende 1,5-meterafstand houden, handen vaak wassen en thuis blijven als je klachten hebt. Dat de versoepelingen nu in rap tempo doorgevoerd worden is een positieve pluim voor datzelfde gedrag. We zien ook dat steeds meer landen om ons heen opengaan voor toerisme. Ook dat stemt tot fijne vakantiegevoelens en zin om uit te kijken naar de zomervakantie. Dus laten we vooral doorgaan met wat we deden: houd afstand en blijf nabij, houd moed en blijf gezond. Op die manier kunnen we met z’n allen op een goede en gezonde manier de zomerperiode in.

Ik wens u graag een ontspannen, gezonde en gezellige zomer toe!

Uw burgemeester,
Tom Horn

#Alleensamen

Pagina opties