Blauwalg in poeltje bij Egelbeek Vaassen

Dit item is verlopen op 17-08-2018.

Er is blauwalg aangetroffen in het poeltje van Gelderslandschap bij de Egelbeek in Vaassen. Vermijd contact met water en laat huisdieren niet zwemmen of het water drinken.


 

Blauwalg

De blauwalgen vormen een dunne drijflaag op het water. Blauwalgen ontstaan door zogeheten cyanobacteriƫn die in stilstaand water naar het licht groeien bij hoge temperaturen in voedselrijk water. Het is niet mogelijk om het water te verversen, omdat het een stilstaand water is. Er zijn waarschuwingsborden geplaatst.

Gevaar voor volksgezondheid

Mensen die in contact komen met het water kunnen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Dat kan gebeuren als je water inslikt of als je via de huid of ogen in contact komt met de blauwalgen. Voor mensen die toch in aanraking komen met het water is het voldoende om daarna goed te douchen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij in verhouding vaak meer water binnenkrijgen dan volwassenen. Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Bij honden die ziek worden is het verstandig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier met blauwalgen in aanraking is geweest.

Waarschuwingsbordjes

Er staan waarschuwingsbordjes bij het water. Mensen wordt aangeraden om contact met het water te vermijden en honden er niet te laten zwemmen of van het water te laten drinken.

Meer informatie over blauwalg is te vinden op de website van Waterschap Vallei en Veluwe.

Pagina opties