Bedrijven in Epe gaan voor circulair (03-02-2021)

Afbeelding bij bedrijven in Epe gaan voor circulair

Deze eerste week van februari is het de week van de circulaire economie. Wat is eigenlijk een circulaire economie?

In onze maatschappij maken we heel veel producten om allerlei redenen. Voor deze producten gebruiken we grondstoffen. Grondstoffen komen van de aarde, maar de meeste grondstoffen kunnen een keer op raken. Dan kunnen we bepaalde producten niet meer maken. Daarnaast gooien we ook heel veel dingen weg, dingen die we niet meer gebruiken. Ooit waren dat grondstoffen en nu is het afval. Eigenlijk is dat zonde. Daarom recyclen we al veel dingen, maar nog lang niet alles. En dat is precies waar de circulaire economie over gaat. Door alle producten die we niet meer nodig hebben, weer te ontleden in grondstoffen, kunnen we weer nieuwe producten maken. Dit is dan een oneindige cirkel, een circulaire economie zonder afval. Goed voor het milieu dus!

Wat is de week van de circulaire economie?

De week van de circulaire economie wordt georganiseerd door professionals van bedrijven die al stappen hebben gezet naar het hergebruik van grondstoffen. U kunt hierbij zijn! Via de website: www.deweekvandecirculaireeconomie.nl kunt u een eigen Gelders programma van online evenementen samenstellen. Dan kunt u wanneer het u uitkomt kijken wat er allemaal al gebeurt. Koplopers vertellen enthousiast over hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt. Dit is weer leerzaam voor andere ondernemers die startend zijn wat betreft de circulaire economie. Deze goede voorbeelden van de koplopers worden ook beloond, want er is een verkiezing aan gekoppeld. De Circular Awards. Er is een prijs voor bedrijven en een prijs voor (semi-)publieke instellingen. U kunt ook stemmen voor de publieksprijs, een aantal bedrijven uit onze regio is genomineerd.

Van eigen bodem

In onze gemeente zijn bedrijven bezig met circulair ondernemen. Het verhaal van een aantal ondernemers in Epe die de uitdaging aan gaan om circulair te werken, of hier aan bij te dragen vind u hieronder.

Stilema – recyclen is wat wij doen

Mensen die langer in onze gemeente wonen kennen Stilema wel. Stilema is de winkel als het gaat om een tweede of misschien wel derde leven geven aan spullen uit huis. Het is een plek waar u naar toe kunt als u niet alles nieuw kunt of wilt kopen. “Eigenlijk staat Stilema aan de basis van de hergebruik economie en dat met de vele vrijwilligers en beperkte mogelijkheden om nog meer te kunnen doen”, aldus bedrijfsleider Eppo Gutteling. Hij ziet graag dat zijn Stilema in de toekomst alles dat binnenkomt kan repareren of hergebruiken. Woensdag 3 februari is het dag van de opknapper. Heeft u iets in huis waar u een beetje op uitgekeken bent? Geef het een nieuw leven, bijvoorbeeld door het te schilderen. En als de winkels weer open zijn, kijk dan ook eens of ze iets voor u hebben dat een tweede leven verdiend.

AVK van plastic dop tot putdeksel

Een mooi voorbeeld van een circulair bedrijf is AVK plastics in Vaassen. AVK gebruikt het plastic van de dop van een fles opnieuw in kunststof producten. Wist u dat brandkranen en straatpotten tegenwoordig van gerecycled kunststof zijn? AVK koopt de gebruikte doppen op om ze eerst in kleine stukjes te snijden, dat heet shredderen. Daarna kunnen ze in hun fabriek nieuwe kunststof producten maken. En het leuke is dat u het in het straatbeeld kunt terugvinden, want de potten en kranen worden overal ter wereld gebruikt. “Waar ik mij het meest aan stoor is dat je overal afval tegen komt op straat en in het bos. Zo zonde, voor de natuur, maar ook omdat voor AVK de plastic doppen waarde hebben, het is een nieuwe grondstof”, aldus algemeen directeur Hendrik Kwakkel.

Massaal doppen inzamelen

Met zijn kleindochters heeft hij een leerzaam filmpje gemaakt over het verzamelen van plastic doppen van de straat, tot het nieuwe product dat ze maken. Kwakkel: “Scholen kunnen dit filmpje gebruiken om de kinderen te leren dat je afval niet zomaar van je af moet gooien, maar dat het waarde heeft. Zij kunnen samen met de school doppen inzamelen. Wij kopen die dan op en de school heeft dan een extraatje voor het onderwijs.”

Andere projecten

Ook zijn er binnen onze gemeente andere projecten gaande die bijdragen aan een circulaire economie. Zo is Gosschalk bezig met het opwaarderen van de reststromen. Dat betekent dat ze de dingen die ze normaal als afval zagen nu opnieuw waarde proberen te geven door er een nieuw doel voor te vinden. Ook ’t Smallert is druk bezig met de toekomst. Samen met een aantal regionale kwekers hebben zij een aanvraag ingediend bij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Dit fonds stimuleert economische ontwikkeling die de kracht van de regio versterken. Het project gaat over het duurzaam en circulair kweken van vis.

Meer weten?

Wilt u meer weten over regionale en provinciale projecten dan kunt u deze week gratis online evenementen bijwonen, of stemmen op uw favoriete regionale project kijk dan ook eens op de website van de Cleantech Regio waar Epe deel van uitmaakt: www.cleantechregio.nl.

Pagina opties