Asbest eraf, zonnepanelen erop!

Dit item is verlopen op 29-08-2019.

De gemeenten Apeldoorn en Epe starten een project om de sanering van asbestdaken te combineren met de plaatsing van zonnepanelen.

Onafhankelijke informatie en ondersteuning

Er zijn verschillende gunstige regelingen voor het plaatsen van zonnepanelen. Daardoor wordt dit een aantrekkelijke optie. Zeker als een dak toch aan vervanging toe is. Het project van de gemeenten Apeldoorn en Epe richt zich vooral op het verstrekken van onafhankelijke informatie. Ook krijgen dakeigenaren ondersteuning in bijeenkomsten en keukentafelgesprekken.

"De verplichting om asbest te saneren is voorlopig van de baan, maar de Tweede Kamer buigt zich na de zomer over een nieuwe voorstel. Asbestdaken zijn vaak verouderd en kunnen dan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen", aldus Anne ten Brummelhuis van de Omgevingsdienst Veluwe IJssel. "Genoeg reden dus om alsnog na te denken over het saneren van asbestdaken. En als je toch met het dak bezig gaat, waarom dan niet direct zonnepanelen? Dan levert het je misschien ook nog iets op."

Gunstige subsidies voor zonnepanelen

Er zijn verschillende gunstige subsidies voor zonne-energie. De SDE+ is één van die subsidies. Deze is bedoeld voor ondernemers met een grootverbruikersaansluiting (>3x80A). Via SDE+ krijgt een ondernemer het verschil in de kostprijs tussen grijze en duurzame stroom vergoed. "Het rijk heeft al bekend gemaakt dat deze regeling volgend jaar verandert en dus mogelijk minder voordeel oplevert. We willen daarom ook agrariërs en andere bedrijven aansporen om nog in 2019 naar de mogelijkheden te kijken." 

Gratis en vrijblijvend advies voor agrariërs

De Omgevingsdienst Veluwe IJssel geeft namens de gemeenten gratis advies over het vervangen van een asbestdak én de overstap naar zonnepanelen. Op 20 en 28 augustus zijn hiervoor twee bijeenkomsten. Daarnaast zijn er ook keukentafelgesprekken voor agrariërs en ondernemers die direct aan de slag willen met asbestsanering en het plaatsen van zonnepanelen. Hiervoor kunt u contact opnemen met Meri Ismirowa via zon@ovij.nl of via 055 – 580 2494.

Bijeenkomsten asbest en zon

  • dinsdag 20 augustus – Inloop 19:30 uur Pijnappel Hoofdweg 55 in Klarenbeek
  • woensdag 28 augustus – Inloop 19:30 uur Kulturhus Stationsstraat 25 in Epe

Aanmelden is niet nodig, maar wordt in verband met de organisatie wel op prijs gesteld. U kunt zich aanmelden via zon@ovij.nl.

Pagina opties