Energiecoaches

Daan -

Geen foto
contactgegevens en taken Daan -
Taken

Over Daan

Ik ben gedurende mijn professionele leven werkzaam geweest op het gebied van energietechniek. Ik kan adviseren over energiebesparing en duurzaam energiegebruik.

Tip van Daan

Goed voor uw portemonnee en onze wereld.

Eelke van Wijk

van Wijk
contactgegevens en taken Eelke van Wijk
Taken

Over Eelke

Ik ben Eelke van Wijk en heb gewerkt in het onderwijs en in de ict.

Eelke over duurzaam wonen

Wooncomfort vind ik belangrijk maar ook bespaar ik wanneer dat mogelijk is. Bovendien is duidelijk dat we veel zuiniger moeten omgaan met onze wereld om er ook in de toekomst nog van te kunnen genieten. Daarom heb ik het huis waar ik nu woon zoveel mogelijk geïsoleerd toen we hier kwamen wonen. Het was leuk om te zien dat in de eerste winter bij ons de sneeuw op het dak bleef liggen terwijl het bij de andere huizen wegsmolt. Het wooncomfort werd er ook veel groter door, het

huis was warmer en de tochtige zolder werd een comfortabele woonruimte. In 2012 was de rente op spaargeld al laag en kwam er een goed aanbod voor zonnepanelen. We hebben toen 8 panelen op het dak gekregen. Hoewel de ligging van het huis niet optimaal is verdienen we de panelen wel terug. Naast de duurdere maatregelen heb ik ook eenvoudige besparingsmaatregelen genomen. Folie achter de radiatoren bijvoorbeeld. Wat ook verschil maakt is zuinige apparatuur gebruiken, bijv. led lampen in plaats van halogeen.

Tip van Eelke: pas je gedrag ook aan

Alle investeringen stellen echter niet zoveel voor als je niet ook (vooral) je gedrag aanpast. Dat is niet zo ingewikkeld als het klinkt en kost je niets behalve de moeite om eraan te denken. Dat lijkt mij een mooie start van je maatregelen voor de besparing van energie in je eigen huis. Mijn ervaring hiermee zou ik nu ik graag willen delen met mensen in mijn omgeving. De gemeente Epe helpt hier op een mooie manier aan mee door de ondersteuning van de energiecoaches.

Ellis Overbosch

Overbosch
contactgegevens en taken Ellis Overbosch
Taken

Over Ellis

Het is voor mij belangrijk om de wereld zo goed mogelijk achter te laten voor mijn kinderen en de generaties daarna. Ik probeer daarom mijn verbruik in de hand te houden en terug te dringen. Bij mijn zoektocht daarin vond ik het vaak moeilijk om door de bomen het bos te zien. Adviezen over energiebesparing en verduurzaming kun je overal vinden. Maar wat is voor mij nu het beste advies. Als energiecoach hoop ik mensen te motiveren om op zoek te gaan naar wat voor hen de beste maatregelen zijn. Dat kan voor de een wat heel anders zijn dan voor de ander. 

Ellis over duurzaam wonen

De afgelopen jaren hebben wij in ons huis verschillende dingen gedaan om ons energieverbruik te verminderen. We hebben onder anderen de vloer geïsoleerd, de thermostaat zuiniger ingesteld en halogeenspotjes vervangen voor LED spotjes.

Tip van Ellis: kijk naar je energierekening

Een goede tip die ik kreeg was: Kijk naar je energierekening. Trek je gas- en elektriciteitsverbruik uit elkaar, bij welke van deze twee is je verbruik het hoogst. Is dat elektra dan kun je aan de slag met apparaten en verlichting. Is het juist je gasverbruik kijk dan naar koken, warmwatergebruik en verwarming. Dat maakt het al een stuk overzichtelijker waar voor jou de meeste besparing te halen valt en dat kan al met kleine aanpassingen.

Gerda Bouwmeester

Bouwmeester
contactgegevens en taken Gerda Bouwmeester
Taken

Energiecoach gevraagd, dat was voor mij een uitdaging. De training was interessant. Op een prettige manier heb ik ervaren dat met kleine, niet dure aanpassingen in huis, mensen al behoorlijk kunnen besparen op energie.

Gerda over duurzaam wonen

Veel paste ik thuis al toe en het was mooi om bevestiging te krijgen van hoe ik thuis omga met energie en water. Het is goed dat de gemeente Epe zich hiermee bezig houdt. Dit zijn belangrijke stappen voor de toekomst. Hoe het in de praktijk verder gaat zal ik ervaren. En ik hoop mijn steentje bij te kunnen dragen.

Hans Meijnen

Meijnen
contactgegevens en taken Hans Meijnen
Taken

Over Hans

Mijn opleiding heb ik gehad op de HTS Zwolle, Elektrotechniek met richting bedrijfstechniek.

Tijdens mijn werk als technisch verkoper bij een airconditioning firma heb ik veel te maken gehad met adviesbureaus en installateurs van grote werktuigkundige installaties met koelmachines en warmtepompen, waarbij energieverbruik altijd zeer belangrijk was.

Hans over duurzaam wonen

Toen er door de gemeente Epe gezocht werd naar energiecoaches werd direct mijn interesse gewekt.

In 2008 hebben we een bestaande woning in Vaassen gekocht, deze is gebouwd in 1958 en energie technisch totaal niet optimaal. Alleen de cv-ketel was al wel een HR 107 model. In de loop der jaren hebben we diverse energiebesparende maatregelen genomen. Als eerste nieuwe houten kozijnen met Thermo ++ dubbelglas laten plaatsen. Zelf de zolder van binnenuit geïsoleerd en de spuimuur laten isoleren. In 2010 zelf zes zonnepanelen geplaatst.

En een erg eenvoudige en geringe investering is geweest om de gloeilampen de laatste paar jaar te vervangen door de energiezuinige ledlampen.

Tip van Hans: loop eens met een kritische blik door je huis

Mijn advies is; ga eens kritisch door je huis en bekijk waar je met eenvoudige middelen kunt beginnen met energie besparen. Zoals verlichting, tochtstrips, tijdschakelaars op verlichting, temperatuur instelling van de kamer thermostaat. 

Jan van der Zaan

van der Zaan
contactgegevens en taken Jan van der Zaan
Taken

Over Jan

Ik ben Jan van der Zaan en ik woon ruim 40 jaar in Vaassen. Ik heb bijna 40 jaar bij de Belastingdienst gewerkt in diverse functies en in veel plaatsen in het land. Het werk was uitdagend, prikkelde mijn creativiteit en ik werkte graag aan vernieuwing, verandering en verbetering van het werk. Mijn motto was altijd: verandering is uitdagend, geeft voldoening en is uiteindelijk de prikkel om jezelf te verbeteren.

In mei heb ik mee gedaan aan een raadsgesprek over energiegebruik en de energietransitie waar wij mee te maken krijgen. Als uitvloeisel hiervan kreeg ik de vraag om energiecoach te worden in de gemeente Epe. Dat leek me een mooie uitdaging.

Jan over duurzaam wonen

Het milieu gaat mij aan het hart. Ik doe wat ik kan doen om het milieu te ontlasten: ik scheid mijn afval, heb zonnepanelen, pak zoveel mogelijk de fiets en probeer zoveel mogelijk verspilling van energie en grondstoffen te vermijden.

Tip van Jan: check alles waar een stekker aan zit

Graag help ik de inwoners van de gemeente Epe om inzicht te krijgen in hun energierekening en de vele mogelijkheden die er zijn om energie te besparen. We bekijken  samen alle energiegebruikers in uw woning (alles waar een stekker of een knopje aan zit of op het gas is aangesloten). U krijgt simpele tips die niets hoeven te kosten maar wel energie en geld besparen.

Als energiecoach krijg ik veel energie van de uitdaging die dit werk geeft. En zeker zal ik genieten van de nieuwe kennis en technieken waar ik mee ga werken en waar u van kunt profiteren. Ik heb er zin in! U ook?

Jan.Willem van der Baan.

van der Baan.
contactgegevens en taken Jan.Willem van der Baan.
Taken

Over Jan Willem

Geboren, getogen en bijna altijd woonachtig geweest in de gemeente Epe. Volgens mij de mooiste groene plek.

Jan Willem over duurzaam wonen

Mijn motto is: “Verbeter de wereld, begin bij jezelf”. Zelf hebben we o.a. binnenmuur isolatie, radiatorfolie en dakisolatie aangebracht, gloeilampen vervangen door led en spaarlampen en HR glas laten plaatsen. Ook hebben we 11 zonnepanelen. In de toekomst willen we vloerisolatie aan brengen en de muur isolatie verbeteren. Dit willen we stapsgewijs doen omdat het geld ook bij ons niet op de rug groeit.

Tip van Jan Willem: bewuste leefwijze en energieverbruik

Mijn motivatie om energiecoach te zijn, is dat ons leefmilieu in gevaar is en dat ik mensen graag ondersteun om hun steentje te laten bijdragen om het milieu te verbeteren. Door bewust om te gaan met je eigen leefwijze en het energiegebruik, kun je bijdragen aan vermindering van de CO2 uitstoot.

Door kleine ingrepen in huis en bewust om te gaan met je leefwijze en met energie, draag je een steentje bij aan een betere en schonere wereld. Het bijkomende voordeel is dat dit vaak ook nog goed is voor je portemonnee.

Kees van der Zaal

van der Zaal
contactgegevens en taken Kees van der Zaal
Taken

Over Kees

Ik ben Kees van der Zaal, 68 jaar, getrouwd en heb 2 zoons. Mijn laatste functie was Directeur bij PM Komponenten in Doetinchem. Mijn vaardigheden: Elektrotechniek, bedrijfsvoering, verkoop, marketing, projectbegeleiding en coaching.

Kees over duurzaam wonen

Ik ben Energiecoach geworden om mijn steentje bij te dragen aan het terugbrengen van fossiele energie voor een beter milieu. Zelf heb ik de volgende energiebesparende maatregelen genomen:
een nieuwe HR ketel, rondom HR dubbel glas, kap isolatie aan de binnenkant, tochtstrips en radiator folie geplaatst, thermostaat ingesteld op 3 tijdvakken met bijbehorende temperatuur. Mijn gedrag aangepast m.b.t. warm watergebruik, korter douchen en de verlichting voor het grootse gedeelte vervangen door Led lampen.

Tip van Kees: begin met het aanpassen van je gedrag

Mijn advies voor de Epenaren om het energieverbruik terug te dringen is: begin met het aanpassen van je gedrag, zoals deuren dicht, geen lampen aan in ruimtes waar je niet bent, korter douchen enz, enz. Maak voor de grote aanpassingen aan je huis een betaalbaar stappenplan. En maak gebruik van de subsidies die worden aangeboden!

Roel Brand

Brand
contactgegevens en taken Roel Brand
Taken

Over Roel

Ik ben Roel Brand, getrouwd, vader van 3 kinderen en woon al heel lang in Vaassen.

Anderen karakteriseren mij als integer en zorgvuldig. Ik ben inderdaad erg gesteld op onafhankelijkheid en nauwkeurigheid. Dat gold ook in mijn werk waarin ik me eigenlijk altijd heb toegelegd op energie- en milieuonderzoek. Zo heb ik het nut van energiebesparing ook in een breed verband leren begrijpen. Momenteel ben ik – zoals dat heet – met pensioen. Maar stilzitten is nog niets voor mij.

Roel over duurzaam wonen

Het besparen van energie is niet een éénmalige stap. Het vraagt voortdurend aandacht.

Ook zelf ben ik blijvend met die zoektocht bezig. Onze woning is net vooroorlogs. Dat betekent dat er echt wel wat aan besparing was te doen. Zo zijn inmiddels bijna alle ramen voorzien van dubbel glas, zijn de spouwmuren gevuld met isolatie en hebben we maatregelen genomen tegen te veel tocht of ventilatie. De vervangen dakkapellen zijn volgens de nieuwste isolatiestandaard gemaakt. En met een slimme meter volg ik ons gebruik van energie op de voet.

Tip van Roel: alles hoeft en kan niet in één keer

Ik zie de rol van energiecoach dan ook als een mooie mogelijkheid om anderen mee te nemen in het proces om spaarzaam om te gaan met energie. Zoiets moet aan de basis beginnen. Ieder mens gebruikt immers energie om zich comfortabel te voelen. Maar dat comfort kun je vaak op verschillende manieren bereiken. Dus ook met besparende opties. Een coach kan mensen daarin ondersteunen.

Bij mensen leven soms logisch vragen als “Waar moet ik beginnen?” of “Zal ik maar wachten tot er meer ontwikkelingen bekend zijn?”. Als ik de inwoners van de gemeente Epe een advies mag geven op het gebied van verduurzaming: alles hoeft en kan niet in één keer. Neem gewoon steeds kleine stappen. En… neem besparingsmaatregelen waar je niet gauw spijt van krijgt. Omdat ze in allerlei toekomstbeelden goed van pas komen.

Alleen dan al is er genoeg te doen!! En te winnen!!

Willem Vermeulen

Vermeulen
contactgegevens en taken Willem Vermeulen
Taken

Over Willem

Mijn opleiding heb ik gehad op de Technische Universiteit Twente met als studierichting Elektrotechniek. Ben getrouwd en heb vier kinderen. De laatste tien jaar ben ik werkzaam geweest op het gebied van verbeteren van de technologie voor zonnecellen zoals die gebruikt worden in zonnepanelen.

Willem over duurzaam wonen

Ik ben er van overtuigd dat het mogelijk is om een ommezwaai te maken naar “groen”: millieuvriendelijk en CO2 nihil. Kern van de oplossing is volgens mij tweeledig: ten eerste begin bij jezelf en ten tweede hulp van de overheid door middel van voorlichting, subsidies, verbeteren van de infrastructuur, wetgeving etc.

Wat hebben we zelf gedaan?

  • Isoleren van vloer, muren, dak. Overal HR++ dubbelglas of triple glas.
  • All electric warmtepomp dus de cv ketel is er uit.
  • Vloerverwarming
  • 100% elektrische auto
  • Voldoende zonnepanelen die de volledige elektriciteitsbehoefte afdekt

Tip van Willem: laat uw huis analyseren

Laat uw huis analyseren op warmteverlies om te kijken of er door eenvoudige isolatiemaatregelen winst te behalen valt. Zo’n warmte-analyse kan gratis door de gemeente Epe worden uitgevoerd. Plaats zo veel mogelijk zonnepanelen of wanneer u geen plaats hebt, doe dan bijvoorbeeld mee met de Energiecooperatie Epe voor plaatsing van zonnepanelen elders.

Pagina opties