Eikenprocessierups - bestrijding

Voorkomen en bestrijden

Overal in Nederland rukt de eikenprocessierups op. Zo ook in de gemeente Epe. De gemeente gaat de komende jaren de eikenprocessierups intensief en zo biologisch mogelijk bestrijden. We voorkomen liever nesten door eikenbomen preventief te behandelen. Een van de middelen om ons te helpen is deze interactieve kaart. Daarop kunt u zien bijvoorbeeld zien welke eikenboom we preventief behandelen of waar we de rupsnesten hebben weggehaald. Onder de kaart staat beschreven hoe de kaart werkt.

Wil u meer weten over ons bestrijdingsplan? Of meehelpen door nesten bij ons te melden? Lees dan verder op deze pagina.   

Hoe werkt de kaart?

  • Op de kaart ziet u stippen staan in verschillende kleuren. Elke stip staat voor een boom. Deze bomen hebben wij in beeld voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Daarnaast behandelen we ook bomen om te voorkomen dat er (nesten van) eikenprocesrupsen in komen (1. preventief behandelen).
  • De verschillende kleuren staan voor verschillende acties. In de legenda ziet u welke acties dat zijn. De legenda vindt u links naast het zoekveld. Het icoon voor de legenda bestaat uit drie kleine bolletjes en streepjes bij elkaar. De legenda kunt u openen door op dit icoon te klikken.
  • Via de legenda ziet u door de kleur welke behandelfase voor de boom geldt. Bijvoorbeeld dat de gemeente Epe de boom preventief behandelt (1. Preventief behandelen). Of bij welke bomen de eikenprocessierupsen al zijn bestreden door een of meerdere nesten te verwijderen (7. Nest verwijderd).
  • In de zoekfunctie links kunt u zoeken op adres. Vul daar straatnaam en huisnummer in.
  • Bij het invullen verschijnt een lijst met adressen. Selecteer het gezochte adres uit die lijst. De kaart zoomt meteen in op dat adres.
  • Linksboven vindt u twee blauwe knoppen. Met de +knop kunt u inzoomen en met de -knop uitzoomen. 
  • U kunt ook in- of uitzoomen door met uw muis over de kaart te scrollen. Wilt u het gebied verschuiven? Klik dan op de linkermuisknop en beweeg tegelijkertijd de muis over de kaart. Zo kunt u een ander deel van de kaart bekijken.
  • Wilt u meer weten over een bepaalde boom? Klik dan op een gekleurd bolletje om de gegevens over die boom te kunnen bekijken.
  • Bij de boomgegevens vindt u het boomnummer, de eigenaar van de boom en de boomsoort waar het om gaat. De meest recente fase in de bestrijding verschijnt als titel in beeld. Voorbeeld: ‘6. Wel of niet nest verwijderen’. Daarmee geven we aan of we een nest wel of niet verwijderen.  

Pagina opties